torsdag 7. oktober 2010

Til tider til stede i hagen

Vi har fått avtale med snekker som skal komme og ordne endevegg og veranda snart, så høstarbeidet i hagen fikk plutselig en liten skru. Det ble viktigst å få fjernet pallekarmene, for der vil snekkeren "put down a stolpe, don't you think?". For når vi først skal fikse verandaen, syntes han den burde gå langs hele veggen. Og jeg som er utpekt til maler i høyden er i grunnen veldig enig. For da forsvinner høydene, og vi får en større kveldsmatverandadel.

Broccolien jeg har sutret over tidligere viste seg å være en romanesco, takk til Turbolotte!
Etter at jeg har gått og sett på den hele sommeren, der den har breiet seg uten tegn til frukt, begynte jeg til slutt å høste de nesten meterlange bladene for å bruke dem som kål. Om det var derfor, eller om bare tiden var inne vet jeg ikke, men plutselig den dagen jeg skulle fjerne pallekarmene stod blomsterknuten inni bladene der, saftspent og flott. Perfekt følge til lammestek og rosmarinbedryssede båtpoteter! Og mat nok til flere middager av dette ene hodet! Helt utrolig!
Fra å ha vært sommerens "nei, den gidder jeg ikke prøve flere ganger, tar for mye plass og blir jo ingenting", gikk den kjapt forbi både squash og andre herligheter til "Må ha"-gruppen.
Litt usikker på HVOR, men kanskje den kan hjelpe til å kvele en kvadrat eller to med fagerfredløs? Veldig glad i fagerfredløs, de lager flotte buketter som kan settes der det er litt tamt, men fire kvadrat kan jo være litt i overkant...

I pallekarmene var også Persillus Enormus ;-) som nå har fått tre digre potter og en verandakasse som vinteroppholdssted, og en god kvast gresk oregano. Høstet masse av persillen, og har etter diverse testing funnet ut at skyll og frys i poser med luft, for så å knuse bladene i frosset tilstand funker best til vårt bruk. Men da må stilkene fjernes først, og de er helt greie å ha i en saus. Bare husk å fisk dem opp før servering, grønnblek spaghetti ser ikke så lekkert ut i brun saus... Bladene er fine i en omelett eller persillesmør.

Vet ikke hvor smart det var med linolje som impregnering for disse pallekarmene. De ser ut til å ha blitt ganske tæret. Men nå tenkte jeg å skrubbe dem rene, sette dem inn på nytt og så la dem ligge til neste vår. Da må de få et annet sted å bo, veranda-utvidelsen gjør at de ikke kan plasseres samme sted. Men de må jo nesten stå flatt?

Ellers er pellisene og én fuchsia i hus. To chili fikk komme inn og den ene ble kastet ut like raskt med spinnmidd. En stor duftpellis er ikke tatt inn enda, aner ikke hvor jeg skal sette den? Sitronduftende, med drueblader og ganske små rosa blomster. Lurer litt på å ta den med til kontoret når jeg nå får mitt (nesten) eget igjen?
Og seks Frank Hadleyer står fremdeles ute, og der får de bare være. Må bare få dem ut av leirpottene. Tre vanlige FH er inne, pluss en som har sportet bort den hvite bladranden. Liker nesten den bedre enn originalen!

5 kommentarer:

 1. Så deilig å lese et innlegg hos deg igjen!
  Har hatt ei herlig uke på heia - med ymse vær. Men du så deilig det er å leve sakte samtidig som det skjer noe hele tiden :-)
  Mine pallekarmer står ikke rett - går fint det også, må bare passe på litt ekstra ved vanning :-)

  SvarSlett
 2. Ja, det blir lite blogging om dagen. Begynnelsen av ferien var slow, avslutningen noe mer heftig med Tusenfryd osv.
  Skal forske på skråstilte pallekarmer, men mistenker at mine tømrer-aner kommer til å sitte på skulderen min og rope til jeg finner fram vater og vinkel... Garasjen har materialer så det holder oppå hemsen, så jeg har vel ingen god unnskyldning, heller...

  SvarSlett
 3. Ja, det må man si - hyggelig å se et innlegg fra denne kanten igjen. Hagegleden er livlig tilstede fremdeles skjønner jeg :-) Høres ut som om det er en kjekk veranda på gang. Blomsterkasser langs hele huset etter hvert?

  SvarSlett
 4. Rart hvordan noe plutselig går fra "den vil jeg i allfall ikke ha" til "må ha" :)
  Tipper den smakte nydelig!
  Men du, hvem eller kanskje rettere hva er Fank Hardley? En pellis?
  Så deilig det må være å få stor og romslig veranda og så godt å slippe maling i høyden!

  SvarSlett
 5. "Veranda på gang" er visst dessverre å ta litt hardt i, jeg har ikke hørt mer fra snekkerne i det hele tatt.
  Hater å purre, men nå er det jo snart to uker siden de skulle startet, så jeg må vel det snart. Sukk! Og disse som fikk så gode skussmål!

  Frank Headly er en pellis, ja. Uff, jeg ser jeg har stavet feil i posten. Har du ikke fått stikling, Marit? Synes liksom jeg prakker den på alle som vil (og noen som ikke kan å si nei...)
  :-)
  Lurer egentlig på om det er en annen, mine har bare ltt hvitt ytterst i bladene.
  http://www.gardenworldimages.com/ImageThumbs/BEP10593/1/BEP10593_PELARGONIUM_FRANK_HEADLY________.jpg

  SvarSlett