mandag 24. juni 2013

Blomkål og broccolo - og annet småplukk


Endelig en skikkelig hagedag!
I dag har jeg tatt for meg bedet langs veien, og røsket opp alle "grå damer", all kyss-meg-over-gjerdet, og mye nattlys. Himla ugress! Jordbær har blitt flyttet over i potter, og småugress er fjernet. Jorda er løsnet, og forsythiaene er stusset godt for å bedre lysforholdene.
Og SÅ har fire lilla blomkålplanter og tre broccolo fått plass, sammen med noen pingler av stangselleri. For de skal like seg sammen, i følge en tabell jeg fant om samplanting. Lurer på om jeg rekker å få fram noen reddiker eller salat i tomrommene før blomkålene begynner å breie seg for alvor? Hvis ikke, må jeg i alle fall til med noen greiner innimellom for å holde kattene unna. Det er adskillig mindre småfugl her enn før, og jeg mistenker at det har sammenheng med de to siste kattene som har flyttet inn hos naboer. 
At det er mindre fugl, merkes på myggen, om kveldene er det bare å ha seg opp på verandaen. 
En svipp innom en venninne har jeg også fått til, for å raide den enorme rabarbrakroken hennes, før Plussbank-Cup ble fokus for en stund. 
Rabarbraen tørker nå i ovnen på 40 grader, for å ikke ta opp dyrebar plass i fryseskapet.

Jonsok ble feiret hjemme med grillmat, og mamma på besøk. Begge ungene er slitne og litt hostete etter håndball og fotball-intense dager, - og med tvilsomt vær hengende over her ble det utemiddag på verandaen med ulltepper, og innekos etterpå. Med UNO og Svarteper, før Vesla gikk forbausende frivillig til sengs. 
Nå har jeg stua for meg selv, og har brukt litt tid på http://urbanhomestead.org/, som jeg fant via filmen Homegrown revolution på YouTube. Inspirerende film om hva man kan dyrke selv - selv om disse folka nok har det som business, og ikke skal få det til å passe inn etter jobben og før ungenes aktiviteter.  Følte meg veldig "empowered" etter å ha fått blomkål i jord! ;-) 

I dag høstet jeg forresten salat fra hagen. En salat som egentlig kom fra butikken, og som slo røtter da den ble satt i vann med stilken. Vi brøt av de fleste bladene slik man vanligvis gjør når man skal spise salat, og så plantet vi den ut da det bare var de små innerbladene igjen. Det var nok et sjokk for den å komme ut i ekte jord, så den er mer "stilksalat" enn hodesalat nå, men den er likefullt bedre på smak. Lysforholdene dens er ikke akkurat perfekte, for selv om vi syntes vi var kjempenøye med å få opp alle jordskokkene fra pallekarmen i fjor, spruter det opp nettopp jordskokk i år igjen. Og de er høyere enn salaten, om salaten aldri så mye har gått i stokk. 

Og i morgen skal jeg høste reddik, som jeg ENDELIG har fått til. Med god hjelp av alt regnet, antakelig! Fine og gule er de, frøene kom fra Impecta en gang i vinter. Vi har smakt på en hver, og de var mildere enn butikkreddiker. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar