søndag 8. november 2015
Høstet 2015
Planen var jo å legge ut alt vi høstet... Men det føles litt tullete å notere hvert eneste salatblad som tas inn fra verandaen, og høsten har ikke akkurat bydd på de mest hemningsløse avlinger, heller.
Her er en liste med kommentarer på hva som har kommet i hus:
Hageblåbær; vi har fire busker, og de har stortrivdes med den elendige sommeren. Bærene er store og søte, jeg tror de smaker mer enn de pleier.
Rips; samme med den. To busker har gitt oss mye glede. To småbusker venter fremdeles på at jeg skal få ryddet en "ordentlig" plass til dem, de trenger noe mer enn bare ei potte.
Salat; Outredgeous. Den har gått i stokk nå, men har gitt mye god salat i hele sommer. Den lagrer sørgelig dårlig, men bor til gjengjeld på verandaen, fem meter unna spisebordet. Resten av plantene har anlegg til blomster nå, og med litt flaks klarer jeg kanskje å få fram modne frø før vinteren kommer!
Hvitløk; bare tre har overlevd, og de høstet jeg i dag. Diameteren er mindre enn en femkroning, og jeg har allerede bestilt setteløk fra proffene til neste år. Disse tror jeg kom fra bulbiller på stilkene til fjorårets avling, så det var kanskje litt overdrevent håpefullt å tro at de skulle gi fullvoksne løk? Men satte ca 20 stk., så tre er uansett en skuffelse.
Etasjeløk; tror jeg har to slag, i alle fall er det veldig stor forskjell på størrelsen til toppløkene. Nå prøver jeg å bare få spist opp de små (når de har spirt igjen), for å satse videre på de store. Har også tatt opp noen av morløkene, og de ser omtrent ut som sjalott. Spent på smaken.
Chili; de fikk noe kryp nesten hele gjengen, men starfish har produsert bra. Den var den siste som ble kastet ut av den gode varme stua, men er også den minst håndterlige planten siden den blir så stor. Jeg fikk en czecoslovacian black av en venninne, og den ser ut til å komme bra.
Squash; tror vi har høstet to. Meldugg og dårlig vekst.
Broccolo; gikk i stokk før vi fikk sukk for oss. Høster inn litt blader og koker - de er ikke så lett fordøyelige i rå tilstand, mener magen min.
Gresk oregano; trives åpenbart godt i ampelen sin, og har blitt klippet ned tre ganger for tørking. Den er opprett og lav, så dekorasjonsmessig har den ikke så mye i en ampel å gjøre.
Jordbær; veldig liten avling, jeg tror vi skal satse på nye planter til neste år.
Markjordbær; de blir ikke spist, så nå har jeg begynt å luke dem bort...
Rød hagemelde; trivdes godt, men vi syntes ikke den var videre god. Spent på om jeg har gjort en kjempetabbe ved å legge den i komposten, selv om den ikke var klar med frøene sine. Mulig vi skulle ha spist dem som spede spirer?
Alver, feer, fairies, faeries...
Jeg har i noen år "lekt" med fe-hager. På Pinterest har jeg en god samling mer eller mindre nusselige idéer jeg har samlet, og i løpet av vinteren har jeg og datteren tenkt at vi skal få laget en dør til feene. Her var et par fine små instruksjonsvideoer. Jeg er opptatt av å ha minst mulig plast i haven, så nr to er nok den jeg vil følge. Fimo-leire inneholder PVC, og det trenger man jo ikke å bruke mer av enn man må.
Freesia laxa
Jeg skrev om freesia laxa i et par poster i 2013, både at jeg sådde den og at jeg gav den opp. Synes jo jeg gav den lovlig lite tid, men dette viste seg å bare være begynnelsen av historien likevel...
Pottene jeg gav opp ble brukt til å så noe annet i, som antakelig heller ikke ble noen stor stor suksess. I alle fall oppdaget jeg etterhvert et par potter med et bredt "gressblad" i, og etter litt tid fant jeg ut at jeg skulle putte dem i samme potte. Muligens når alle pottene skulle tømmes på høsten. Jeg må ha hatt en mistanke om at det var freesia, i alle fall satte jeg potta inn. Den har stått sammen med pelliser i en nogenlunde kjølig vinduskarm, og fått litt vann i ny og ne. en ny beskrivelse her.
I den sørafrikanske posten kan man lese om Freesia laxa subsp. azurea, med blå blomster, og en hvit variant med røde flekker som heter "Joan Evans". Det spørs om ikke disse også må prøves!
Den ønsker i utgangspunktet å stå i veldrenert, gjerne sandholdig jord, og kan overleve vinteren så langt nord som England med litt vinterdekke.
Den ønsker i utgangspunktet å stå i veldrenert, gjerne sandholdig jord, og kan overleve vinteren så langt nord som England med litt vinterdekke.
lørdag 7. november 2015
Anchocha , oppsummering
I en tidligere bloggpost var jeg litt halvfornøyd med achocha, og derfor synes jeg det er på sin plass å komme med en ekstra oppdatering.
Jeg begynte etterhvert å bruke den omtrent som squash, som et tillegg i gryter og slikt. Den smaker ikke så mye, men er en helt grei "fyllgrønnsak". Dessuten synes jeg det er positivt at den vokser så hemningsløst, og at den krever lite dyrkningsflate. Jeg vil tro én potte kan dekke en "halv balkong".Den kunne i alle fall godt hatt noe mer enn et pyramideklatrestativ hos meg!
Den satte frukt til langt ut i oktober, og da jeg til slutt tok den ned, var det mest for å redde potta fra frosten. Inni bladmassen var det da flere frukter med modne frø, og de har jeg selvfølgelig samlet på. Men jeg har sett på nett at det finnes andre og større varianter, så det spørs om ikke jeg må teste dem også! Realseeds (advarsel; kjøkkenhagepornoside) har en spennende som heter Giant Bolivian et stykke ned på agurk-siden sin, og jeg vil tro at det er de større variantene som er best å stuffe.
Organic Dust Toxic Syndrom, ODTS
Jeg kom over en viktig bloggpost fra en av bloggerne jeg abonnerer på i dag.
Hun skriver om arbeidsmiljøfarer, nærmere bestemt Organic Dust Toxic Syndrom, ODTS. Det synes jeg var veldig interessant, så jeg tillater meg å spre den videre.
Bloggen hennes, Boäng, er forøvrig vel verdt å følge, med vekt på dagliljer og potager!
Abonner på:
Innlegg (Atom)