søndag 9. januar 2011

Hagetanker og plantesysler

Inne på Hagegal er det en som har en signatur jeg liker veldig godt: Hvis du skal får realisert drømmene dine, må du aller først se til å våkne! (Ca sånn, tror jeg det er sagt.) Dette har jeg forsøkt å ta til meg, og det gir av og til resultater både her og der.
I dag var resultatet at jeg la fra meg et hageblad, og faktisk stelte litt med virkelige planter i stedet. Pottevask og årets første gjødsling, og litt opprydning. Riijs 2001 hadde takket helt for seg bak gardinet - det var den eneste fuchsiaen jeg prøvde å redde gjennom vinteren. Trist, men samtidig blir det nå plass til å potte en pellis som har stått i vann siden gudene vet når. Pasjonsblomsten som har sett nokså tvilsom ut, viste seg å ha et par skudd som var i form. Så den ble klippet ned i stedet for å få reisepass. Glad for det, den har vært med i flere år.

Men i dette hagebladet (HFA 1/11)var det jo et par ting jeg må notere meg, da:
Chili som ikke er alt for sterk: Ancho Gigantea
En basilikum jeg ikke har hørt om før, nemlig pepperbasilikum, Ocimum selloi - som igjen minte meg på at jeg må bestille mer salatbasilikum - en velsmakende suksess i fjor!
Ringblomster er jeg skrekkelig glad i, men de ble spist opp i fjor, så nå vil jeg ha Triangle Flashback, trygt forvart i potte på verandaen. Den ser lekker ut, både i form og farge, og så vil jeg ha et skikkelig bustehode i oransje i bedet: Orange porcupine. Jeg har noen selvplukkede frø, men der er jeg litt usikker på typen.
Hvis en mørk superpetunia får være bunnplante der, kan det bli ganske knall. Bokstavelig talt.
Og jeg er jo glad i farger, jeg da, så knall er fint.
Diverse tomater var også nevnt i artikkelen, men der skal jeg prøve fjorårets tragedier på nytt. Og så satser jeg på at det ikke er unntakstilstand i juni som kommer, slik det var i juni i fjor...
Da blir det Hundreds and Thousands, Black Russian og Green Grape. Men de skal ikke sås før godt ut i mars. De må jo ut, og da må de være i håndterlig størrelse. Har visst frø av en bifftomat også, når jeg tenker meg om.
Egentlig skal jeg ikke så noe særlig i år...
;-)
For jeg skal bedrive grunnarbeid, har jeg egentlig tenkt. Og det er skråninga over boden som er planlagt som åsted. Spørs hvor langt jeg kommer, men jeg har i alle fall planer om at 2011 skal bli året jeg lærte å mure... Vil ha terrassering nedover skråninga, eller oppover. Vet ikke hvilken ende som er lur å begynne i, nederst eller øverst? Det er jo noen meter i høydeforskjell, tenker å lage støttemurer som er ca en god halv meter høye.

Men har tenkt at å snekre en trapp kan være en grei begynnelse for å komme meg opp og ned.
Jeg så noen ferdigkuttede vanger et sted, var det på Biltema, tro? Og så har jeg en del endeskier liggende etter taksnekkerne, de kan sikkert brukes som trinn. Drømmer om en trapp av store steiner oppover der, men disse steinene må jo både finnes, fraktes og plasseres. Tretrapp gjør at jeg kan forsere den prosessen.
Lurer litt på å lage terrasse under den nye verandaen, også. Når jeg bare får tak i en ny snekker i stedet for den som ikke dukket opp... akk, ja. Planene er legio, som vanlig. La oss håpe noen av dem blir omsatt i handling. Det var dette med å drømme og å være våken, da...
:-)

7 kommentarer:

 1. Nei, Anita, det blir nok ikke noe særlig såing... LOL! Hvordan er det ikke? Helt vill i tankegangen bare man bikker nyttår. Jeg sår og bestiller som om jeg hadde Ellens drivhus (noe jeg forsåvidt har, bare at jeg har miniatyren)..
  Men det er så gøy, og herlig for hode og kropp og forberede seg på en ny sesong ute. Gleder meg glugg allerede!
  Og du - den salatbasilikumen, hvor bestilte du den?
  Tomater har jeg tenkt å så før deg, frøa er i hus, men jeg må vente så jeg er sikker på at jeg har plass og varme nok i drivhuset når de er så store at du ikke kan oppta plass i vinduskarmen.

  Ah!
  Deilig med planer! Kos deg med dine!

  SvarSlett
 2. Takk, jeg er jo best på hage om vinteren, så jeg koser meg som bare det!
  Ang. basilikum:
  Tror det var denne: http://www.nelson.no/shop/custom/prod.aspx?productid=731037&groupid=47936&sortafter=0&sortafterchild=0&refcode=p
  Jeg mener i grunnen at jeg har kjøpt den i butikk? Da er Plantasjen og Blomstertunet mest sannsynlig.
  Kaaan også være hos Rara Växtar, de har den i alle fall
  http://www.raravaxter.com/product_info.php?products_id=943

  SvarSlett
 3. Her er det meste rolig.... har bestillt og fått noen frø da, men jeg starter nok ikke på lenge enda. Strømregningen fra ifjor forskrekker enda, selv om jeg isolerte med bobleplast osv.
  Dessuten hadde jeg jo så mange blomstrende petunia som MÅTTE henges ut selv om det var fare for nattefrost. De overlevet dog, men sommerferien få 4 dager krevde "ansettelse" av gartner. Det var pokker så fint med mye blomster, men, skal ta det roligere i år, trur EG

  SvarSlett
 4. Jeg har heller ikke TENKT å så noe særlig i år, men jeg VET at noe blir nok etter hvert som fingrene begynner å klø etter spirer og jord.
  Godt og smart med planlegging og drømmer.
  Lykke til med oppvåkningen:))) Det blir ganske sikkert flott.

  SvarSlett
 5. Stille og rolig enda her - drøyer den såinga litt i år. Nok blomster blir det helt sikkert :-) Kjenner det kribler litt i praktikeren - ferdig vanger har de ihvertfall på Byggmester. Så gøy det blir :-)

  SvarSlett
 6. Byggvakker, nei Byggmakker - ikke byggmester :-)God helg!

  SvarSlett
 7. Det kan stemme, Blomsterguri! Skal titte innom der en av dagene!

  SvarSlett