fredag 16. januar 2009

Forklare sykdom til barn

For at ti-åringen skal slippe å få skremselshistorier fra andre om depresjon, tok jeg ham for meg i dag. Lurte veldig på hvordan jeg skulle ordlegge meg.
Jeg valgte å forklare det som om jeg hadde med meg en fotograf gjennom dagen, en som tok bilde av alt som skjedde. Men som bare viste meg de triste og dumme bildene ved dagens slutt. Jeg tror han tok den inn.
Jeg presiserte videre at ikke noe var hans og søsterens skyld, og at han kunne si fra hvis han syntes jeg ble urimelig fort sint eller oppgitt. Jeg fortalte også om alle de voksne rundt oss som passer på meg.
Jeg er veldig lettet over å ha fått fortalt litt. Og nå er det bare tre uker til jeg skal til første behandling.

4 kommentarer:

 1. Heisann! Så fint å finne bloggen din :)
  Det er forresten utrolig hva unger skjønner, vi må ikke undervurdere dem, og når de får forklart ting så er det også mye lettere for dem å forholde seg til dem. Åpenhet og ærlighet er vel det man tjener mest på i de fleste sammenhenger, det å gå rundt grøten og drive med bortforklaringer, både til barn og andre rundt oss, tar for mye av den energien vi gjerne ikke har ;)
  Ønsker deg en strålende helg!
  Klemmm fra Trude

  SvarSlett
 2. Dette innlegget så jeg ikke før nå Anita,
  Så flott at du har forklart barna dine hva som skjer med deg, og så nydelige bilder du brukte (bokstavlig talt). Er det i orden at jeg bruker dette i jobben min? Jeg synes metaforen med triste bilder var så flott!!

  Jeg synes du sa det veldig riktig. Det er viktig å forklare dem at de ikke er deres feil, at det ikke er noe de kan gjøre for at du skal slutte å være så trist, og ikke minst! Du fortalte dem at det er noen voksne som tar vare på deg nå.

  SvarSlett
 3. Hyggelig å se deg igjen, Trude!
  Og snille Ellea, er det brukbart, så bruk det. Kan én unge få det mindre vondt er det en stor trøst for meg!
  Siden jeg har sett så mye av forskninga på deprimerte småbarnsmødre og langtidsvirkningen på barna, er den delen av børen tung og langt framme i bevisstheten. Og motivasjonen tilsvarende høy for at dette blir siste runde!

  SvarSlett
 4. Joda langtidsvirkningene er dokumentert de.....men det er viktig å ikke bare tenke på det negative. Disse konsekvensene er dersom ingen snakker med barna slik du har gjort. Det er så viktig å fokusere på det som er bra!

  SvarSlett