tirsdag 13. oktober 2009

Barsakh

"Dagens bok" er en ungdomsroman - selv om jeg egentlig ikke liker det begrepet. Enten er en bok verdt å lese, eller ikke.
Undertittelen er Emilie, Samuel og Gran Canaria. Og det var selvfølgelig stedsnavnet som fanget oppmerksomheten min først. Men dette er ikke "min" øy, der jeg fødte på et utmerket universitetssykehus og "bare" fikk spansk fødselsperm på 16 uker fordi jobben var spansk.
Dette er Det Andre Gran Canaria, båtflyktningenes møte med øya. Menneskene som ikke finnes, men som ikke kan sendes tilbake hvis man ikke vet hvor de kommer fra. Som ikke kan gå til legen med sitt febersyke barn, men hva gjør man? Det hele er sett gjennom øynene til en 15 år gammel norsk turist som finner en båt med flyktninger. Knapt 130 sider og ganske lettlest, men med et sterkt budskap.
Historien til Samuel, den andre hovedpersonen, er ganske lik den Erlend hadde i Torill Thorstad Haugers bok Amerika, Amerika. Bare at den handlingen var for 150 år siden, og Erlend var norsk utvandrer fra sveltihæl oppi dalom i stedet for ghanesisk utvandrer fra et annet sveltihæl.

Barsakh er forøvrig ventetiden mellom døden og dommen i muslimsk tro.

2 kommentarer:

 1. Takk for tipset - videresendt til bibliotekaren her på huset. Takk for en hyggelig kveld, forresten! Imponerende å gå hjem for å blogge - jeg tok meg 10 slakke på sofaen, tannbørste og senga.
  PC er med på jobb - skal jo laste ned LiveWriter, for søren!
  Ha en god dag!
  Klem

  SvarSlett
 2. Måtte bare få lest ut boka, og da måtte jeg skrive mens det var ferskt. For i går trodde jeg at jeg skulle levere den i dag...
  ;-)
  AnitaH2

  SvarSlett