søndag 8. november 2009

Mat som kan gro

Jeg er enda litt vennligere stemt overfor de japanske kålslagene mine etter å ha gløttet ut av verandadøra i dag. De strutter, sant og si. Skal prøve å rydde litt i dem hvis det blir litt oppholds i morgen.
Ellers sitter jeg og ser gjennom "Planter til mat og drikke" inne på Hagegal. Skal prøve å få en oversikt over hva det er vits i å så, og hva det er like greit at Kiwi eller Meny holder orden på...
En ting er i alle fall sikkert, jeg kjøper ALDRI alfalfaspirer igjen. De var jo nesten vonde?! Og det som er så godt når det kommer fra kjøkkenbenken?!
Feltsalat, Valerianella locusta, opplyses som rimelig frostherdig.
Bladbete og issalat også. Det er viktig for meg å ha en del salatslag å variere med. Nå som jeg nesten ikke spiser brød, er salat daglig kost. Og siden jeg foretrekker kaker og sjokolade når som helst, bør salaten smake så godt som bare mulig. Litt sur på gubben der, han liker slankematen mye bedre enn jeg gjør. Og han er ikke akkurat overvektig...
Kunne jeg høste salaten lenge utover høsten, er det selvfølgelig et stort pluss!

Sukkererter i butikken reiser jo forsyne meg jorda rundt, så de får vi også sørge for å ha en lokal forsyning av så lenge været er greit. Men i år ble det mye meldugg på dem? Mener jeg hadde Sugar Snap.

Grønnkål hadde jeg for noen år siden, men den var ikke spesielt god. Het noe med russisk? Red russian, tror jeg. Hm.
Det finnes jo ørten slag, og noen av dem må da være velsmakende? Selv uten melk i oppskriften? Det var nemlig mange grønnkåloppskrifter med melk i, husker jeg. Og da blir det bare merarbeid for kokken... Men nå så jeg en med sopp og grønnkål i wok. Det hørtes jo spiselig ut!

Ellers lenker de til en helt fantastisk side, Aidan Brooks Spices Blog. Må bare få inn lenka et sted jeg blir minnet på den...

Squash og gresskar er må-ha, det hadde jeg ikke krefter til i år, men vi bruker MYE squash. Der spekulerer jeg også litt på ulike slag.
Har "et tonn" frø fra et gresskar jeg kjøpte på en innvandrerbutikk, skal finne et bilde en dag. (På annen pc...) Det ble utrolig god suppe, men jeg vet jo ikke hvor det har vokst. Har ikke drivhus, så det må ikke være for varmekjært. Men kanskje jeg greier å snekre en drivbenk nå i vinter? Hmmm.

Innimellom savner jeg "gresskarbenken" på det lokale grønnsaksmarkedet på Gran Canaria, der lå det alltid et ENORMT gresskar man bare sneiet av en passe bit fra, og så betalte man etter vekt. Og så var det den karsen til suppa, da. Fikk ikke dreisen på vinterkarse i år heller, så det må nye forsøk til. Vet at det skal være et ugress, og ser av og til noe som kan ligne veldig i grøftekanter, men er redd for å ta feil. Finner det en sjelden gang på Vung Tau, den beste innvandrerbutikken i byen.

Tomat og paprika skal det nok også bli. Men når det gjelder paprika må jeg enten finne nye frilandsslag, eller så må den få bo inne. Vi fikk alvorlige mengder av tomater i minidrivhuset, Tiny Tom og Hundreds and Thousands. Det hadde holdt med én plante i hvert telt, det ble veldig tett inni der.

2 kommentarer:

  1. Joda... salat i stedet for kake???? Først spiser jeg et tonn salat, og da har jeg ENDA mer lyst på kake..
    Skulle ønske jeg var like flink som deg.

    SvarSlett
  2. Det er nettopp det, jeg har ikke vært så flink de siste ukene. Så nå prøver jeg å ta meg selv seriøst i nakken! Men jeg burde heller ta et annet grep og holde meg for munnen...
    :-(

    SvarSlett