For å komme gjennom 1000 "nesten A4"-sider på engelsk før lånefristen går ut, er fokuset på lesing nå.
Jeg har startet på bind 2 av Edible forest gardens - eneren var ganske så teoretisk. Så den får vente til naturfag-engelsken har løftet seg noen hakk.
For øyeblikket leser jeg om design, alt hva som er viktig å tenke gjennom før man begynner å grave. (Det var derfor jeg studerte jordkjellere i et innlegg tidligere, her.)
Nå har jeg lest om vann, og forskjellige typer oppbevaring av vann. Men ikke bare dammer, tønner og slikt, nei, det billigste stedet å oppbevare vannet er I JORDA. Egentlig innlysende, men jeg har faktisk aldri tenkt over at det er en viktig grunn til å jobbe for bedre jordstruktur.
I Spania var dette veldig gjennomarbeidet, du så aldri et bed uten lavastein på toppen. Den både skjermet for varmen / reduserte fordampningen, og samlet dugg i løpet av natta.
Nå har jo ikke vannmangelen her i strøket vært spesielt plagsom denne sommeren, men med den pottemengden jeg har lagt meg til, skal jeg i alle fall få til et system på verandaen. Og kanskje leca på toppen?
I bedene satser jeg på jorddekke fra plenen og annen opprydning fortsatt. Noe har jeg da gjort riktig.
Og ellers har jeg vært på Handy-kurs og lært masse, og blant annet snekret fuglekasse. Dét er veldig "riktig". :-) Fuglene må være med i hageskogene.
Koser meg!
onsdag 26. oktober 2011
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Hei og tusen takk for hyggelig kommentar i min blogg. Godt å lese at alt er vel og at du koser deg.
SvarSlettBevaring av vann kjenner jeg litt til. Er nærmest ekspert på jorddekke. :) Oppdaget noe forbausende i sommer. Et jordstykke vi har nedenfor huset har alltid tørket raskt ut, sammenlignet med hagen. Hagen er tett bevokst og regelmessig jorddekke lages med kompostkverna. Nede på jordet har jeg ikke hatt mulighet til det enda. Jeg målte temperaturen i jorda (ca. 20 cm dypt). I hagen var den rundt 21-23 gr. På jordet, eksponert for ekstrem sol, var det nesten +30! Nærmere overflaten må det har vært mye mer, men glemte å måle det. Ikke rart vannet blir borte! Vurderer nå å investere i noen kubikk med bark. Må spørre lommeboka. :)
God helg til deg og dine!
God helg til deg også! Du kan vel bare kverne et palmeblad eller fem, og så dekke en meter om senn, du? I går kom vesla og forstyrret blogglesningen min, men i dag har jeg kommet helt gjennom. Utrolig flotte bilder du har, og så skriver du så lunt og humoristisk.
SvarSlettTrettenåringen med kamerat var spesielt imponert over kneleren og katt-og-mus-bildene. Og jeg sukker for hvert eneste utsiktsbilde...
Men vet jo bedre enn mange både hva det koster og hva det smaker å bo under sydlig sol- skjønt livet tar så mange krokveier at man skal aldri si aldri.
Hei igjen, Anita!
SvarSlettEt palmeblad eller fem dekker mye, men så langt er det bare hagen som får dekke av det den selv produserer. Utrolig hvor raskt det brytes ned. På jordet må jeg nok kjøpe bark - slik jeg måtte i hagen før den klarte å produserer nok plantemateriale selv. Nesten som en naturlig skog nå, alt resirkuleres. Ønsker å skape samme forhold på jordet. Blir faktisk mindre jobb når det er litt tett beplantet. Mindre vanning, mindre gjødsling, mindre luking...
Du har rett. Det både koster og smaker å bo i fremmed land. Ikke alt blir som man trodde. Ikke alt går på skinner. Ikke alt er like velorganisert som i Norge. Og selv om jeg snakker språket tålelig bra, så er det likevel ikke mitt språk. Innimellom all glede og skjønnhet, sol og varme, finnes mange tunge og vanskelige dager. Men slik skal jo livet være; en smak av positivt og en smak av negativt.
Og tusen takk for dine generøse ord! God søndag!
Halloen! Det høres ikke ut som om du har parkert hageinteressen for vinteren. Jeg våkner nok til live igjen i januar - da vil jeg gjerne ha frø :-)
SvarSlett