torsdag 14. mai 2009

Miljøtanker

Etter å ha blitt tipset om videoen The Story of Stuff, har jeg sett litt på rådene for endring.
Jeg likte godt formuleringen:
Buy Green, Buy Fair, Buy Local, Buy Used, and most importantly, Buy Less.

Jeg filosoferte litt over temaet i hagen i dag også.
 • Potter, for eksempel. Er de gjenvinnbar plast, eller restavfall?
 • Poser det har vært jord eller leca i, må de vaskes før de kan bli plastavfall? Holder i så fall en kjapp runde med hageslangen?
 • Plastdrivhusene mine, er det myknere i den plasten? Har jeg bidratt til mindre tissefanter hos noen stakkars alligatorer, eller kan det overføres til mine barn når de spiser tomater?
 • Varmkompost har jeg mislyktes big time med før, så jeg er ikke klar for den, men hva av alt som nå går i dunken for organisk avfall kan jeg egentlig like godt hive i den åpne kompostbingen? (For å slippe å kjøre jord hit på sikt). Gulrotskrell kan sikkert, kaffegrut er vel bra for rhoddiser, har jeg hørt? Bananskall er bra for roser... Men da må jeg ha et sorteringssystem på kjøkkenbenken, tror jeg. Og hva med rotter?
 • Hageredskapene, tar jeg vare på dem så de varer lengst mulig? Skal jeg være "hun som brekker greipene" for jernvarehandleren til evig tid?
 • Og må jeg ha det søte rødrutete redskapssettet jeg så, når alle delene egentlig finnes i boden allerede? Eller det blomstrete, det som hadde matchende sammenleggbar krakk. Eller det andre, som matchet det upraktiske, men kule, feiebrettet jeg har i gangen. (Dum, tykk gummilist i forkant som hindrer skikkelig opptak av sand...)
 • Terrassevarmer hadde jeg tenkt å kjøpe i morgen, for da hadde Montér et tilbud. Den er elektrisk, men den er jo definitivt enda en "ting", og bruker energi.

Men årets potteskjulere er i alle fall fra gjenbruksbutikken. Og jeg sprøyter ikke. (Stort sett, med ett unntak i løpet av ni år.) Jeg deler avis med mine foreldre. Vi prøver å redusere kjøttforbruket, og vi er flinke på restemat. Søpla sorteres. En del produkter handler jeg økologisk, og andre er fair. Men sukkererter helt fra Sør-Amerika står jeg over, om de er aldri så rettferdige.

Er sukkererter gode å fryse, forresten? Om høsten har vi jo nok, som regel.

Møbler "rusler rundt" i nabolaget her, fikk nettopp en leksepult fra naboen. Og jeg skal se på min mors avlagte gardiner - de er utvilsomt bedre enn de jeg arvet fra søs for en del år siden. Så, jo da, noe gjør jeg riktig. (Mor har forresten fått sine "nye" fra sin søster... ;-) )

Men jeg tror ikke jeg skal begynne å tenke innendørs forbedringspotensiale akkurat i kveld. Nå er det langt over sovetid.

5 kommentarer:

 1. Her var mange gode tanker. Det er ganske utfordrende å tenke gjennom slike ting. Jeg tror jeg er så god på dette med å bruke omigjen, men hvis jeg tenker nøye over det fins sikkert mange forbedrings alternativer.
  Plastpotter vaske jeg og bruker omigjen, det har jeg gjort lenge.Jeg gidder ikke betale for noe jeg allerede har. Sekkene som det har vært jord i bruker jeg til kompostering av ugress og annet hageavfall, eller til oppbevaring av georginerøtter gjennom vinteren.
  Men så var det det med redskapene da, jeg er ikke så innmari god på å passe på dem med riktig stell osv. Jeg er nok av dem som bidrar til økt omsettning hos jernvarehandleren, her må det skjerpes.
  Det er bare ikke alltid like lett å komme på hva og hvordan, så tips er greit å få.

  SvarSlett
 2. Jøsses. Synes du er over middels godt igang her jeg!

  SvarSlett
 3. Jeg bøyer meg i støvet og er storligen imponert!

  Hvordan går det med sukkerert spirene forresten? Er dine også trege til å spire?

  SvarSlett
 4. Takk!
  Det er dette med hva og hvordan jeg vil fram til. De gamle gartnerne hadde jo omsorgsfullt høststell av all redskap, med vasking og oljing. Her må redskap være takknemlig om de kommer under tak... Og det tar jo ikke lang tid, da!

  Jeg bruker også plastpottene omigjen. Men når de sprekker, da lurer jeg på om de er resirkuler-bare, mener å ha hørt at ikke hardplast kan i plastsøpla. Hittil har de gått i restavfallet.

  Sukke(r)ertene har bare såvidt begynt å tenke tanken "oppover".
  ;-(

  SvarSlett
 5. Forvell sukkerertene eit halvt minutt i godt salta vatn, så kan du fryse dei! :D

  SvarSlett