onsdag 21. desember 2011

Sære førjulssysler...

I jula har jeg lyst til å kose meg med den nyeste boka til Umberto Eco, og lese høyt for Vesla fra Narnia. Jeg skal drømme meg bort i Rom 1-2-3 og diverse andre glossy herligheter jeg har dratt hjem fra biblioteket, og humre over NEMI fra samme sted. Vi skal nok lesetrene litt med håndball-leseløvene, og mer enn én hagebok er fremdeles ikke ferdiglest. Magnars lille perle er en av de jeg har spart til disse gyldne øyeblikkene som jeg forventer å finne i julefredens sofakrok. Og skulle jeg få tid til overs, har jeg også i år prestert å dra med meg diverse selvutviklingsgreier, blant annet fra hun ex-narkomane svenske som var på Skavlan eller deromkring. Og et par av gubbens kokebøker må jeg nok også bla litt i, tror jeg! Og så er det observert harde, firkantede pakker på vei inn under treet...

Så hva er de "sære førjulssyslene"? Jo, jeg leser fagblader. Nå har jeg nettopp fått unna to hele Bibliotekaren, for de skal jammen ikke ligge der og "burde leses" gjennom hele jula. BIBSYS-nytt ble skummet og pælmet på jobb tidligere i dag, flere nummer faktisk. Her hjemme har jeg også bladd fort gjennom diverse reklamer, diverse halvreklamer fra bank og slikt, lest et par artikler jeg har hatt liggende siden siste overskuddsperiode, lest og slettet et par greier fra Favoritter. Alt fra "Burde"-bunken. Slik at jula skal ligge blank og glitrende, leselyst-fyllt og fristende foran meg når ferien blir virkelighet torsdag rundt tre.

God jul, og varme ønsker om at du får bruke en flik av ferien til lesverdige lesninger!

søndag 18. desember 2011

En bue, fire planer...

Noen ganger blir jeg litt lei av meg selv. Hodet er fullt av planer, men å få dem ut i livet er liksom ikke mitt store pre...
I forfjor - eller var det enda året før?... kjøpte vi to rosebuer, i år kom den ene i jorda.
Den andre har jeg nå funnet R.pendulina bourgogne for, jeg vil gjerne ha matnyper i hagen. Og denne finnes hos Randesund planteskole. Så langt alt vel. Men når jeg tenker etter, var det jo denne buen jeg allerede har kjøpt inn torneløse bjørnebær til. Foreløpig gravd ned i komposten for å ha det varmere enn i bare potta...
De samme bjørnebærene vil forresten ha sandblandet jord, leste jeg akkurat. Så vet jeg det.
Dessuten vil jeg gjerne ha minikiwi der. Og ett eller annet sted i alle pottene mener jeg det er en klematispotte der alle frøene fra ulike klematis ble dyttet ned da jeg oppdaget at de skulle vært sådd ferske. Jeg kunne jo ikke kaste dem? Tenk om de spirer - da kunne de jo kle buen?

Lenka til Randesund hadde jo forøvrig mer enn en fristelse, da. Må jeg ikke ha apotekerrose, tro? R. officinalis? Den tåler jo til og med litt skygge! Konditor-rosen også, ser jeg. Og den er rik på nyper...

tirsdag 13. desember 2011

Neste år skal jeg begrense meg, men...

Hver vinter er det det samme, jeg snubler over alt for mye spennende i frøkataloger og andre fora. Nå var det en spennende ert, som blant annet skulle bli enda bedre av å dynkes med øl?
Jeg har frøboksen min full, og har mer enn litt utfordringer i forhold til å trenge nye bed, så neste år bør brukes på grunnarbeid. Men det sa jeg i fjor også.

Sånn forøvrig har jeg vært hos Villa Groheim og testet raw food. Spennende!

onsdag 7. desember 2011

Lenker fra HFAs artikkel om geriljahager

Mitt kjære bibliotek har sendt meg trusselbrev om at andre vil ha hagebladet jeg nettopp (?) lånte, så nå må jeg bare få notert meg lenkene i artikkelen om geriljahager i HFA nr 15. Siden de kaaan komme til å bli diskutert i lunsjen, er det greit at de ikke bare ligger på hjemme-pcens favoritter. Skulle hørt på et par kolleger og fått sjekket ut mulighetene for online plassering av favoritter, forresten...
6bgarden.org
6bc.org
laplazacultural.com
creativelittlegarden.org
evpcnyc.org East Village
greenguerillas.org
oasisnyc.net/map.aspx Kart

søndag 20. november 2011

Aargh! Vil heller kosesnekre...

I dag skulle Mrs Handy & Co (særlig...) få opp takrenne på garasjen. For det begynner jo å haste litt.
Og det burde være en rimelig grei sak, rive ned én planke, sette opp en ny og skru fast fester som passer til nyinnkjøpt renne. Renne i fester, renne på sida, feste fester i sida, og voila?
Men nei. Det var to planker, den gamle takpappen (som ligger under de nyere takpannene) var delvis spikret fast i disse plankene. Nye endeskier til langveggen som er vinkelrett på, hadde fått ekstra fester i endeveden til det som skulle ned, og da siste rest av plankene omsider gav etter, gav også en av foringsplankene i underkant etter, og under det hele ventet fuktige takbord, i alle fall en halv meter inn.

Dermed var jobben plutselig endret fra "dette rekker vi på et par timer før vi skal i familieselskap", til "når har vi begge fri samtidig resten av uka?".
Nå er vi jo "velsignet" med mer "fri" enn de fleste, men akkurat denne uka skulle man ikke trodd det. Gubben har vikartimer de fire første dagene, og det er jeg jo egentlig veldig glad for. Men i morgen må jeg i alle fall få kjøpt takmekkesaker og nye takbord.

Kaldbenk

Det har bare såvidt vært frost her enda, og feldsalaten som bare fikk meldugg i sommer, har flere struttende små frøplanter nå. En av dem er høsteklar, og har stått like fin i et par uker. De andre lurer jeg på å potte om og sette litt beskyttet - akkurat nå står de der brøytebilen vil plassere snøen.
Men hvor beskyttet er "litt beskyttet"?
Må det glass over? Jeg fant tips om kaldbenk her. Vil det vokse litt raskere i så fall, så kan jo det være verdt et forsøk. Det ligger et vindu og slenger i boden, planen var å bruke det med den opprinnelige ramma som benk, men ramma er tung og vinduet er koblet og tungt, det også. Så jeg bør nok lage ny ramme, og skru opp vinduet for å få dobbelt vindusflate?

Vinterkarsen jeg også gav opp i sommer, har blomstret, stengelen visnet, og nå kommer en ny rosett. Mye spenstigere og tettere enn den første. Kanskje den kan få bo i samme kaldbenken? Det er ikke mye å ha i suppa foreløpig, vil i alle fall at den skal være tre ganger så stor...
Tviler på at jeg får somlet meg til å snekre noe med det første, men jeg har et par små pyntedrivhus der det er plass til 6 potter i hver. Da blir det ingen isolasjon, men i alle fall beskyttet for vind og væte.

søndag 13. november 2011

Skoghage og bedre planer

Jeg har lest masse om skoghager i det siste, og kommer etterhvert fram til at noe kan adopteres, men ikke i særlig tett skala. For her er det lite sol i utgangspunktet, og da funker det ikke spesielt bra med for mange trær hvis noe som helst skal trives.
Vi vil jo gjerne ha en god del spiselig, gjerne grønnsaker. Men langt de fleste grønnsaker vil ha 7 timers sol, og det tror jeg bare verandaen har? (Og der vil jeg jo ha det frodig, men ikke skog, tross alt.)

Så nå har jeg begynt å se på om vi kan ha sopp i den mørkeste skyggen. Aller helst kantarell, men da ser det ut for at jeg må PLANTE eik, og det er jeg "noe" skeptisk til. Eik er allerede det verste "ugresset" i hagen, og må lukes med motorsag. De som skal sages står dessverre ikke der jeg kan komme til for å gå "sopptur", og soppen vil ha levende eik. Må jobbe litt mer med dette...

onsdag 26. oktober 2011

Leser og leser...

For å komme gjennom 1000 "nesten A4"-sider på engelsk før lånefristen går ut, er fokuset på lesing nå.
Jeg har startet på bind 2 av Edible forest gardens - eneren var ganske så teoretisk. Så den får vente til naturfag-engelsken har løftet seg noen hakk.
For øyeblikket leser jeg om design, alt hva som er viktig å tenke gjennom før man begynner å grave. (Det var derfor jeg studerte jordkjellere i et innlegg tidligere, her.)
Nå har jeg lest om vann, og forskjellige typer oppbevaring av vann. Men ikke bare dammer, tønner og slikt, nei, det billigste stedet å oppbevare vannet er I JORDA. Egentlig innlysende, men jeg har faktisk aldri tenkt over at det er en viktig grunn til å jobbe for bedre jordstruktur.
I Spania var dette veldig gjennomarbeidet, du så aldri et bed uten lavastein på toppen. Den både skjermet for varmen / reduserte fordampningen, og samlet dugg i løpet av natta.
Nå har jo ikke vannmangelen her i strøket vært spesielt plagsom denne sommeren, men med den pottemengden jeg har lagt meg til, skal jeg i alle fall få til et system på verandaen. Og kanskje leca på toppen? 
I bedene satser jeg på jorddekke fra plenen og annen opprydning fortsatt. Noe har jeg da gjort riktig.

Og ellers har jeg vært på Handy-kurs og lært masse, og blant annet snekret fuglekasse. Dét er veldig "riktig". :-) Fuglene må være med i hageskogene.
Koser meg!

søndag 23. oktober 2011

Krocus sativus og Allium victorialis

Altså safrankrokus, løk, og seiersløk, frø, i jorda i dag. Sånn for the record. Safrankrokusene får overvintre i boden, litt skeptisk til prosjektet siden de hadde ganske lange spirer allerede. Boden min er ikke akkurat frostfri. Drømmer om jordkjeller, men må nok finne et annet design enn drømmevarianten. Den er dessverre for stor.

Hosta

Hver gang jeg skal finne ut hva hostaen i hagen min heter, googler jeg Turbolotte og Hosta... det er jo også en måte å finne ut av ting på, men litt klønete i lengden. Men siden hun er adskillig ryddigere enn jeg, har hun forsket fram navnet på Hosta undulata 'Mediovariegata', som jeg altså har delt en gang tidligere. OG rent bortsett fra dét, er jo artikkelen hennes lesverdig når som helst!

Nå til våren skal jeg nok dele dene Mediovariegataen igjen, men i år har jeg lest om Hosta som matplante, og det må jo prøves ut...
Derfor skal de plantene som fradeles, få plass under verandaens vandreskygge, med mindre jeg finner noen i nabolaget med andre hostasorter som jeg kan bytte med. Og da gjerne sieboliana eller sieboldii-typer, eller fortunei, eller Montana - altså de som er nevnt i artikkelen.

Og i sakens anledning er jeg litt spent på den nye naboen, for jeg har bare ett greip. Og skal man dele hosta, trenger man to. Har hørt han er hyggelig, og at hagen var med på å avgjøre at han kjøpte, så det er jo lovende!

fredag 21. oktober 2011

Lykkedag med frø og bøker!

Etter en heller slitsom dag på jobben, var det ekstra stas å komme hjem til BØKER OG FRØ!!!
Edible forest gardens i to tjukke bind, ganske nøyaktig 1000 sider til sammen, som snille biblioteket hadde lånt inn til meg.
Og den fiiine boka til Magnar Aspaker, Frodig blanding, med frøpakker attåt! Trallala!

Så selv om jeg har mest lyst til å krølle meg opp i sofaen, skal jeg ta meg tid til å se hvordan frøene skal behandles. De fire første er spiselige - om de smaker godt vil vise seg:

Allium validum stratifiseres - men jeg tror jeg venter til uti januar-februar?

Allium obliquum såes i vanlig innetemperatur.

Allium victorialis (seiersløk - den eneste jeg hadde hørt om fra før. Nesten for pen til å spises... Interessant artikkel her! Men huff, hva den sier: "Siden det tar 5-6 år fra frø til man har planter som kan høstes, er det en fordel å starte dyrkingen med deling av planter. Ved såing bør man så om høsten og bruke så ferske frø som mulig. Såpotten kan med fordel stå ute over vinteren. Da spirer frø om våren."
Det var jo ikke akkurat noe for min tålmodighet. Må nok merkes forskrekkelig grundig! Og enda viktigere: I jorda så fort som mulig!

Iris setosa var arctica stratifiseres
Gentiana angustifolia, stratifiseres. (Denne skal jeg ikke spise, den er bare så nydelig at jeg MÅ prøve å få den til...)
Bildelenkene er til Magnar Aspakers utrolige hjemmeside.

Må nok en tur på gartneriet og se etter store plastpotter i morgen... Uff da! :-)

søndag 16. oktober 2011

Avsporinger

Før jeg startet med hagen denne helga, skrev jeg navnepinner til høstsådden. Flere poser frø skal ut og bli sådd nå for å starte tidligere når våren kommer. Jeg la posene og pinnene ved verandadøra.
Så skulle jeg bare...
...flytte baljene jeg skal så i - men da måtte jeg også flytte kanoen
...under kanoen var det div ugress, så der ble det et større stein-flytte-og-barkpåfyllings-prosjekt
... noen av stedene jeg tok stein fra, måtte jeg luke litt sånn i farten
o.s.v, o.s.v.
Vi har jobbet som helter, hele helga. De siste pellisene inn, hostaslappfisker fjernet, gress klippet, jordskokk tatt opp, ting som kan være ute m presenning flyttet til der kanoen lå, ryddet i boden, soldet nærmer seg ferdig (men snekring sliter på armene, så det tar sin tid)
Til og med kaffe på verandaen i deilig sol har vi fått tid til!
...
Men frøene, de ligger ved verandadøra...

søndag 9. oktober 2011

Skumle fristelser fra Impecta

Og vips var det sendt en bestilling...

9692 Solanum lycopersicum 'Oxheart' 16.15 1 16.15


9678 Solanum lycopersicum 'Great White' 29.36 1 29.36

9652 Cucurbita pepo 'Yellow Crookneck' 16.15 1 16.15

9657 Cucurbita maxima 'Blue Hubbard' 16.15 1 16.15

9730 Salsola komarovii 16.15 1 16.15

9806 Basella alba 16.15 1 16.15

10204 10 sorter för höstsådd 89.54
Den siste gleder jeg meg spesielt til!
Og som vanlig måtte jeg slette halvparten for å komme under tull(e)-grensa... Sukk.

Transition towns, geriljahager og sådant mer

Surfer litt rundt på permakultursider en gang igjen, fordi det var et innlegg på Hagegal om geriljahaging, og fant noen vevsider bortetter begrepet Transition Towns. Det blir dagens glose for meg.
Som bibliotekarer flest er jeg en ihuga samler av ord og begreper - de kan jo komme til nytte en dag. Før man vet ordet av det, står det et menneske foran deg på jobb og er dypt engasjert i et tema du snaut nok er i stand til å stave. (For meg skjer det forsåvidt støtt, medisinens verden har en svært stor glosebok, og jeg kan den ikke utenat...) Og dette temaet vil vedkommende vite mer om.

Men altså Transition towns, eller omstillingsbyer. Til tider synes jeg det er noe naivt over bevegelsen, men samtidig tror jeg at vi en dag vil stå der og trenge denne tankegangen. Kanskje ikke de store katastrofevisjonene, men deler av filosofien. Vi vil i mye større grad enn nå ha behov for å være lokale, og å kjenne det lokale. Det vil tvinge seg fram en selvfølge om at lokale leverandører vinner anbud i stedet for at pris avgjør, som nå. Vi vil kanskje spise mer kålrot og mindre appelsiner i Norge - det er c-vitaminer i begge, men appelsiner er sjelden kortreiste her.
Vi vil sikkert prøve å fore fugler om vinteren, men kanskje ikke importere fuglefrø? Kanskje heller plante fuglevennlig her og der?
Eller kanskje blir transport ikke en del av problematikken? Kanskje vil det ikke påvirke klimaet når ny teknologi har tatt grepet rundt transportens verden?
Hver dag går jeg forbi et stort felt med svartsurbær på vei til jobb. Aronia på fint, du kan kjøpe juice i dyre dommer av slike bær. De har selvsådd seg, så nå er det drøssevis med småbusker langs muren der de vokser. Hva ville skje hvis jeg en dag hadde med spade og grov opp småplanter? Eller bøtte for å plukke bærene?
For lenge siden var grøntanlegget rundt sykehuset der jeg jobber anlagt for å berolige og sysselsette pasienter, det var et rent psykiatrisk sykehus. Svartsurbærene har nok kommet til i ettertid, men det er utrolig mange spennende planter rundt på området.
Jeg tror det er grunnlag for å ta den grønne tanken videre inn i somatikken. I en artikkel jeg nylig kom over, var folk til og med mer fornøyd med de ansatte, når rommet de ble friske på hadde grønnere omgivelser... I tillegg til lavere blodtrykk, mindre engstelse osv. Ikke en stor og kontrollert studie, men kanskje likevel nok til å gi en pekepinn?
Mens jeg ventet på personalbussen her om dagen, plukket jeg hestekastanjer. Myk og god tøy-og-bøy-trim som gav meg en mye bedre start på bussturen, i tillegg til en fin skål på stuebordet. Jeg elsker å "kose" med hestekastanjer. Kanskje er det også bra for blodtrykket?

torsdag 29. september 2011

Veier og valg

Jeg er i tenkeboksen om dagen, filosoferer om veier og valg, og valgene vi gjør når vi ikke gjør noe i sær. Når jeg ikke smiler til folk, ikke slipper noen med to varer foran meg i butikken, ikke tilbyr noen skyss. Ikke foreslår at ungene skal invitere med seg hjem noen utenfor den harde kjerne. Ikke ringer den venninna. Ikke slår tilbake halvrasistiske utsagn i kantina. Ikke stopper baksnakking.

En av mine kristne venninner var for noen år siden veldig "i naua" som det heter på dét språket, på grunn av alle unnlatelsessyndene. Dama er et raust og hjertevarmt unikum, og jeg ristet litt på hodet over alt hun mente hun skulle ha "latt være å unnlate". Hun er noen år eldre enn meg, og om ikke jeg kaller det synd, er det kanskje i samme landskapet jeg famler rundt nå.
Robert Frost så kanskje mer positivt på det, han har diktet The road not taken.
Det er vel dette med å carpe diemen igjen, tenker jeg.

søndag 25. september 2011

"Husmor"

Etter å ha tilbrakt hele dagen i hagen, forkynte jeg ved middagsbordet at jeg skulle "drive med husmorting" resten av dagen. To skulle på fotballkamp og den tredje er fryktelig opptatt med å leke "stor jente" sammen med en annen i firer-banden nu om dagan. Så jeg hadde huset for meg selv.

Vel nede på vaskerommet gikk det opp for meg at NÅ er riktig øyeblikk for frosting av vinduer! Og jeg i gang med maskering og tildekking - og spraying med noe som var merket med at man måtte ha GOD ventilasjon. Hvilket var VELDIG sant. Men god ventilasjon vil si åpen ytterdør, og da må jeg holde meg i gangen for å følge med. Ti minutter mellom hvert spraylag.

Hmmm. Støvsuge trappa. Done. Med vangene. Støvsuge garderobeskapet, sortere uteleker, henge opp et par sarte ting som ikke bør sloss med støvsugeren om plassen.
Spraying.
Løfte inn div. store krukker i dusjen. Men etter litt diskusjon med meg selv - ikke vanndamp i dette rommet nå. Satte klar vaskemaskin og tørketrommel.
Spraying.
Ut og se om det ble mindre glant. Funker fint!
Ringte mamma og inviterte på trimtur til kvelden. Satte opp nye knagger i gangen.
Spraying.
Skrudde ned gamle knagger. Mottak av "stor jente". Full utlufting nødvendig i 2. etg. Glad jeg ikke utsatte dette lenger!
Spraying.
Lukket døra og gikk på tur.
Spraying.
Konkluderte med at det var for seint å sette på vaskemaskin. Lukket døra og erklærte at rommet var opptatt for resten av kvelden. Nå har jeg fått fjernet maskeringen.

lørdag 24. september 2011

Hvitløk i hus, og gode timer i egne tanker

Etter en hektisk uke på jobb, var det ekstra deilig å få med seg de siste solstrålene utendørs. Settehvitløk fra Solhatt ankom i dag, og aktualiserte pallekarmjakten.
Så nå er karmen på plass (den lå sammen med div. materialer under verandaen???), noe jord har kommet oppi, potter ble frigjort så en tust gressløk fikk ene hjørnet, et par villsådde red russian (?) grønnkål fikk et annet. Resten av tida brukte jeg til å lage barksti rundt karmen, megle mellom to livlige trampolinetupper og tømme potetpotter. Og få pelliser inn til verandadøra.
Hvitløkene ligger fremdeles inne.
:-/
Ca to middager med potet, og så fant jeg igjen en av de såkalte "kjempeløkene", som jeg brukte som setteløk i år fordi de ikke ble spesielt kjempete i fjor.  Nå var den vokst til normal sjalott-størrelse. Mumle! Jeg trenger et løk-kurs, ungene mobber meg! Men jeg har prøvd å slå tilbake med at "jeg er en av de flinkeste i Norge med Prærieløk". Det er vel tvilsomt, men jeg vet ikke om så mange som har slike, og dermed er jeg jo flinkere enn mange? LOL! Og de er nå blitt store og kraftige i løpet av årene, disse prærieløkene, da.

Ellers ble det med et par jordskokker da vi tok potetene, det skal bli spennende å smake på dem! Resten skal få stå til frosten har vært innom.

Etter å ha kommet meg inn - det blir jo så tidlig mørkt???, var det tid for vask av underskåler og å få pellisene HELT inn. Et par brutale nedklippinger var uunngåelig, men det er fremdeles muligheter for å gi stikling av noen få. Noe må pottes om fra leirpotter til plast, tror jeg. Jeg her ikke nok skåler, men en god mengde glaserte pyntepotter. Så jeg får nok tida til å gå denne helga også - om jeg skulle ha vært i tvil om dét.
Jeg har i grunnen aldri skjønt det der med å kjede seg? Men de som gjør det er kanskje mye mer effektive, slik at det ikke ligger tusen prosjekter og sloss om oppmerksomheten?

onsdag 21. september 2011

Ryddetid

Det tømmes og vaskes potter i stor stil om dagen. To av de fire "årgangspellisene" pynter nå opp på komposten. Det er bare ikke plass innomhus til alle. Syriahibiskene derimot, er utrolig vakre der de nå pynter opp inne på trappeavsatsen, nesten like høye som meg i de høye pottene sine. Endelig stråler blomstene uten å gi assosiasjoner til våte lommetørklær... Men etter at blomstringen er over, må de klippes ned. De er en smule breiale ;-)
Den blålilla solanumen blomstret bare aldri i år, og har allerede fått en runde med saksa for å få plass i vinduskarmen. Den skal få én vinters sjanse, jeg er litt svak for blomsterfargen. (Og billige er de jo ikke hvis man skal shoppe dem hvert år. Denne er opprinnelig en stikling fra Søgne. (Takk til K).

Ellers skal jeg få inn stjernepelliser, og så får vi se om det er mer plass igjen. Postkassen sjekkes for settehvitløk daglig - så det begynner å haste litt med å få skikk på pallekarm 3. Lurer aller mest på hvor den er...? Har vært på vei for å sjekke i garasjen flere ganger, men har sporet av på veien hver gang. Surrehue.

Og btw, vi har høstet peanøtter! Kjempegøy! Fire stk - ikke mye til rist & salt, men likevel veldig stas å vise til venninnene for Veslesnuppa.

tirsdag 13. september 2011

Tøffe karer dør først?

Det er noe frustrerende kjent med temaet i denne bloggposten til Wall Street Journal, om  tøffe karer som ikke oppsøker lege...

søndag 11. september 2011

Rydder planter

Hver høst er det det samme styret: Hvordan få plass til alt man vil overvintre???
Tolv ulike pelliser har blitt store og fine. Flere av dem har satt stiklinger. Alle må inn. Fire "årgangspelliser" i store krukker har overvintret i stua i flere år. De er litt - eh - ruvende når de kommer inn, disse glaserte keramikkpottene. På kjøkkenet står basilikum, og fire potter rosmarin. Store potter, 21 cm. For vi har blitt så glad i båtpoteter, og da må man jo ha rosmarin...
Og syriahibiskene, som jeg var veldig sikker på skulle bli inneplanter... For å få til det, må jeg jo stenge helt av for verandautgangen?

I garasjen stod det i tillegg diverse malerpøser som ikke tåler frost. De må også i hus.

Akkurat nå er jeg nesten glad for at vi ikke har store frukt-trær. Tanken på eplekasser er litt i overkant!
:-)

fredag 2. september 2011

Biblioteksesongen i gang :-)

Det er noe hyggelig over å starte høstsesongen på folkebiblioteket igjen. I vinter gikk det opp for meg at det er lov å være vinterlåner - selv for en innen faget. Bøkene jeg selv formidler er jo ikke helt i samme kosekategori som det man vil krølle seg opp i godstolen med, så jeg er veldig glad i folkebiblioteket. Det er  ikke en plikt å lese all slags litteratur lenger for å være orientert, nå kan jeg igjen skumme fløten!
Og fløten for meg, er hagebøker, bøker med flotte illustrasjoner av annet slag, feelgood-romaner, Den Gode Store Romanen, litt lyrikk, høytlesningsbøker og spennende ungdomsbøker. Men minst like mye blader. Jeg elsker faktablader av ymse slag, National Geographic er en favoritt, og luksus-innkjøpet (kjøpt to ganger i løpet av de siste sju åra)... er El Mueble. Et superfasjonabelt spansk interiørblad der jeg HVILER, og innbiller meg at jeg holder spansken ved like. Skjønner ikke kvartparten, men pytt. Hvem trenger det med slike bilder?

Selv om jeg var ganske bestemt på å ikke låne noe etter påske, har jeg nå vært litt sporadisk innom da. Men nå er det september, og med den værmeldinga passet det fint å ta med seg en bunke blandet drops med det samme jeg var innom for å stemme.
Det ble ingen bøker med hjem, hjernen er litt død om dagen, men Hagen for alle, Rom 1-2-3 og Illustrert vitenskap. Da passer det greit at den kvitre gale mannen min er på Lista for å vinke farvel til smarte fuglene - de som drar for i år.
Nå skal jeg bare få lagt et barn, og smiske meg til å få låne "pels"-pleddet til den andre, skjenke meg selv noe veltemperert, og SÅ blir kvelden ganske perfekt!
Kveldens høytlesning er fra boka Prinssesser, forresten...

lørdag 27. august 2011

Pellis-stell og annet småpusleri til trøst

Det er ikke ofte at jeg surmuler over den dårlige økonomien vår. Vanligvis har jeg det helt fint så lenge jeg kan kjøpe greie klær til ungene og litt ekstra kos til helga. Jeg er ingen moteløve, og frisørene ville sultet hvis alle var som jeg. Stygg bil er helt greit, og siden jeg bor her jeg gjør, er sommerferieutgiften liten, vi reiser jo ikke bort. Trangt bosted prøver jeg også å gjøre det beste ut av...

Men denne helga driver jeg manisk selvtrøsting, for byen er full av hagegale jeg ikke får møtt fordi jeg ikke hadde råd til treffet.
Vesla og jeg har til gjengjeld vært på bytur, der de billigste støvlene heldigvis falt mest i smak - hun var smellfornøyd med heste-refleks-støvler og det gledet meg å se gleden hennes. På torvet falt hun helt i staver over en lilla blomkål, - så da var middagen klar. Blomkålsuppa så noe suspekt ut - men ungene syntes det var kjempeartig og ÅT - det gjør de forsåvidt alltid når det er blomkålsuppe. Friske unger er en gave!

Jeg har hatt en god runde med pellis-puslerier på verandaen, de så jo bare helt nitriste ut etter været som har vært. Jordbærstiklingene i verandakassene har slått fint rot og kan snart flyttes!
Litt urter og et par squash ble tatt inn, en bukett med blomstererter likeså. Og det spirer både rabarbra og riddersporer an mass i soppkassene med såpotter. Habliziaen ble sjekket, men har fremdeles ikke frø.

Det er fremdeles lyst og oppholds, så nå tar jeg kaffekoppen med ut til en liten økt til. Det skal settes stiklinger!
Har det ikke så værst, hvis jeg tenker meg om. Det gjelder bare å sette fokus der en kan se lyspunkter!
:-)

onsdag 10. august 2011

Ajour med pottevask

Å vaske plastpotter er den definitivt kjedeligste delen av å være frø-gal. Det er derfor med stor glede jeg nå melder at jeg er ajour! Ikke én møkkete potte igjen her i gården!
:-)
Det varer antakelig helt til lørdag...
;-)

mandag 8. august 2011

Har gitt opp litt

I det siste har hagegalskapen vært mest i kjeften. Når jeg kommer ut er  det alltid masse å finne på - og det er i grunnen der problemet ligger. Det er for mye - og for mye av det er for tungt for meg. Det er mye som skal graves, graves opp og flyttes. Sages ned eller hugges. Bygges.
Så blir det til at jeg klipper av litt persille, pusler med noen pelliser, tar en runde med mamma og saksa så hun får erteblomster til vasene hjemme og hortensia til grava eller noe annet smått. Som forsåvidt også skal gjøres, men som bare jeg kan se er gjort.

Sukk.

Er det dette folk har snakket om når de er høstlei? Vi er jo bare tidlig i august, jeg er ikke vant til å bli lei før jeg får neglesprett inni hagehanskene sånn ut i oktober en gang...?

Kanskje jeg skal fortsette på såldet jeg begynte på i går? Ble så betuttet av at armene verket etter halvgått løp med sag og drill - og verkingen ble jo ikke bedre på jobb i dag. Først en runde på trimsykkelen, kanskje. Det sies man skal bli i humør av å trene?

søndag 7. august 2011

Ut på tur

Jobben er i full gang igjen, og bloggingen grundig nedprioritert. I forhold til armer og rygg balanserer jeg ganske akkurat nå, har landet på 64 % jobb, foreløpig. Trener mer eller mindre daglig for å klare det.

Men i dag var jeg virkelig på tur. Da legen foreskrev "gange i ulendt terreng" tror jeg ikke han så for seg fullt så mye opp og ned som i dag. Jeg ville litt ut av løypene, men det har jo bøttet ned, og flere stier var blitt bekker. De søte små sildrebekkene som er i Voieskauen til vanlig var nå plutselig opptil 70 cm dype, og rett og slett vanskelige å krysse flere steder. Så i stedet for å komme inn på lysløypestien hadde jeg plutselig sjøen, antakelig Holskogkilen, foran meg.

Siden jeg skulle gå en runde, ikke fram og tilbake, hadde jeg ikke tenkt over om det gikk an å hoppe tilbake der jeg hadde hoppet over vannet. Jeg skulle jo ikke tilbake...
Jeg vurderte å ta av støvler og bukse og vasse over, men var redd for strømmen. Så jeg endte med å klatre langs bekken oppover ei skikkelig kampesteins-ur til det var et par vennlige trær som lente seg mot hverandre der det lå steiner midt i strømmen. Da tok jeg sjansen, og fikk krysset over.

Jeg ringte gubben da jeg plutselig kom til sjøen, for å si fra at jeg hadde det bra, men nok kom til å bruke litt tid på å komme meg hjem. Så ringte jeg på nytt da jeg var ferdig å krysse bekker, men det skulle jeg nok ikke ha gjort. Han hadde slett ikke skjønt at jeg var ute og kjøre før jeg ringte om igjen... LOL!

Hus og hage får ikke allverdens stell om dagen. Vi har fått anbud på maling, men det var litt over forventet sum, kan man si. 86.000 pluss moms. Så vi må nok til pers selv. Tror vi får sette ungene i sving også...

søndag 31. juli 2011

Ville allium

Jeg har funnet en allium i hagen, luket den ved et uhell. Så ble den slengt over til pallekarmene - for jeg skulle jo naturligvis huske å grave den ned igjen...

Såvidt jeg kan finne ut, er det en strand-løk, Allium vineale (bildet er lånt). Også kalt crow garlic eller field garlic i følge Cornucopia II. Litt usikker, siden vill-løk-tegningen i min vanlige flora også er ganske lik. I teksten til den norske floraen står det at vill-løken har mørkerøde eller fiolette løk-knopper, men tegningen viser lyse løk-knopper? Vår er lys. Smaken var gressløk-aktig, men vi har bare smakt på en småløk hver, siden vill-løk ikke står i Cornucopia det jeg kan se. Allium oleraceum, heter den.

Og jeg kjenner at jeg blir forferdelig frustrert av internetts manglende kvalitetskontroll, og av navneforvirring generelt. For i engelsk Wikipedia er det vineale'n som kalles "wild onion", og når man googler bilder, ser det ut som det er nesten fifty-fifty feilnavnet?

mandag 25. juli 2011

Bok til å bli tankefull av

Jeg har i godt over en uke holdt på ei lita blekke av en bok - det er lenge til meg å være, jeg er en skummer.
Men noen bøker krever mer tankevirksomhet enn andre, noen krever omlesning av avsnitt, høytlesning og diskusjon, hjertesukk, latter og kjefting. Himling med øynene, dette kan han ikke mene, ettertenksom nikking - jo, slik må det være.
Boka heter Nokpunktet : essays om helse og verdighet, forfatter er sosialmedisiner Per Fugelli. Opprinnelig utgitt i 2008, gjenutgitt i 2010 i såkalt lommeformat. Det siste er selvfølgelig tull, for du får ikke lest utgaven uten lesebriller hvis du er over 40, og du får ikke plass til både bok og briller i en dames lomme.
Han sparker til høyre og venstre, til kristne og humanister, og jeg tar meg i å tenke at det kanskje hadde vært mer strategisk å ikke være så krass. Vi skjønner jo hva han mener uansett, ingen grunn til å jage folk i skyttergravene før de i det hele tatt har bestemt hva de mener.
Uansett er boka lesverdig, med masse spissformuleringer, sitater og tankesprang. Her er et knippe:

"Alle elsker Frelsesarmeen. Det er et faretegn."
"På Røst, som i Lille Pakistan, er folk ulike."
"NAV må anerkjenne at menneskene er selveiere."

Det har vært underlig å fullføre boka i lys av de siste dagene, der (parti)politikk, samfunnsdyder og samfunnsmangler har hatt atskillig tydeligere fokus i bevisstheten enn den har i hverdagen min til vanlig.

lørdag 23. juli 2011

Sorg og raseri

En venninne sier det godt på Facebook: Det finnes ikke nok straff i vår lov til å slukke min hevntørst. Det er derfor demokratiet og loven er bedre enn meg.

Prøver å forklare og sortere til eldstemann, skjerme den yngste. Forklarer begrepene; frimurer - og forteller om hedersmenn jeg kjenner som er det, om ordener i det store og hele, og om konspirasjonsteorier. Gro Harlem Brundtland, hvem hun er og hva hun har gjort for landet. Prøver å forberede ham på at han kan kjenne de tre savnede fra Vest-Agder, at det kan være noens storebror eller storesøster. Hvordan man kan kjøpe så masse kunstgjødsel. At du ikke kan se på folk om de er gale. Hva betyr høyreekstrem. Tegn på at folk endrer seg, litt fjerne naboer som fikk en slik endring i fanget for et år eller to siden - de hadde trodd gutten hadde kjærlighetssorg. Det blir utrolig springende.

Og jeg brekker meg og mister stemmen når jeg leser at de pårørende blir bedt om å sende bilder av ungene, og tenker i det samme om jeg har noe oppdatert godt bilde på begge ungene???

Tenker på vakre Utøya, og håper de på sikt klarer å gjenerobre den slik vi sakte men sikkert har gjenerobret Baneheia.
Så ser jeg Siv Jensen si at alle hennes 25 000 medlemmer er AUFere i dag, og håper i mitt stille sinn at mange av dem fortsetter å være det...
(Lagt til i etterkant): Sitter og leser på nettstedet den antatte gjerningsmannen har publisert på, og ser at han er sint på Frp også. Men hva skjer med folk som går utenfor ytterpartiene våre? Når Rødt ikke er rødt nok, når Frp er "for politisk korrekt og bare hører på PR-byrået sitt"? Når KrF ikke er kristelig nok? Blir slike folk fulgt opp? Hvordan? Han sier jo selv at de fleste moderate som tilhører en hat-ideologi kan bikke over og velge konservatisme...

fredag 22. juli 2011

Tom - men ikke målløs

Etter en lang dag med armene i flittig bruk til å lage metalldyr på Naturmuseet, og senere sokkedukker her hjemme, var internett ikke en del av planene for kvelden. Men etter hendelsene i Oslo og på Utøya blir det jo til at man svitsjer mellom TV og Face, nettnyheter og Face, prøver å skåne unger og ta en kort og lite detaljert gjennomgang med minstemor, og en dypere og mer saklig med 13-åringen.

Hva gjør man som forelder, liksom. En veiledning er lagt ut her.
Men jeg tenker mer; hva skal man rettlede barna til? Skal de bli politisk bevisste, ansvarlige deltakere i demokratiet, eller skal man bedre finmotorikk og kreativitet slik jeg viet første del av dagen til? Skal man gå foran med et godt eksempel, og hva er godt?

Jeg var allerede i tankeboksen etter å ha hatt med et ekstra barn i dag. Hun er jevngammel med min, men visste ikke opp ned på ei saks. Syntes hammer var et fascinerende redskap, men banket med kula i stedet for flatt hode selv om jeg forklarte flere ganger at det var enklere andre veien. Ville helst sitte og hamre, selv om hun nesten ikke nådde opp på spikeren da. Ville helst sutre og gi opp, la meg gjøre det meste. Men var umåtelig stolt da hun var i boks med dyret sitt etter mange motbakker...

søndag 17. juli 2011

Spennende om koriander

Plutselig var det finvær, og dermed sprang jeg ut i hagen. Satte 6 pellis-stiklinger, sådde 12 rabarbrafrø, lukte litt og klippet inn en brukket peace-rose. Den minner meg sånn om pappa.
Der ute har forøvrig korianderen plutselig vokst en "halvmeter", og trenger å høstes umiddelbart hvis den ikke skal gå i blomst. Og det var jo ikke meningen, det er "salsa verde" som er målet, men det må såvidt meg bekjent lages ferskt. Så nå googler jeg igjen da, og finner det meste som er verdt å vite om koriander, - blant annet at den er avgiftende, men ingen tips om frysing eller hermetisering eller ... SUKK! Det må da være mulig?

Googler litt videre, og finner en tråd på islam.no: Den kan fryses til nødbruk. Regner med husmødre / kokker fra øst er proffer på dette, så dem stoler jeg på! Ut i hagen med saksa.  :-)
Og ut over det var jeg dypt fascinert over sitatene de ulike forumdeltakerne der bruker, vil ikke tro det er så ofte Arnulf Øverland og Ibn Ata'illah dukker opp i samme tråd - om mat?!

Halesia Carolina, en ny "MåHa"?

Mens jeg var tvunget til å sitte rolig her en stund, hadde jeg diverse permakultursnutter på YouTube i gang. En av disse nevnte et snowbelltree, så da måtte jeg jo lete litt. Snøklokketre, finnes tydeligvis i Norge, og en annen Hagegalblogger kjøpte et i fjor. Så nå håper jeg spent på at hun forteller om oppførselen til treet!
Det er ikke så høyt, så kanskje jeg kan få det til å vokse der jeg ikke vil ha eiketrær og eikekratt oppå knatten?
Det måtte jo naboene ovafor bli glade for, lavt tre med vakre blomster og pen høstfarge?

Har bestilt motorsag (med batteri og startknapp, hurra!) for noen dager siden, men må tilstå at jeg lurer på hvordan jeg skal få kverket eik mer permanent uten å bruke kjemikalier...

fredag 15. juli 2011

Mens jeg finleser om Hosta som spiselig, finner jeg en ting til... Nemlig et gress, Alaskan oniongrass, Melica subulata - ? Dette må jeg prøve å grave fram noen frø fra... Den skulle ha "nutty flavoured corms" altså nøttesmak på stilkene?

torsdag 14. juli 2011

Anisisop

Av og til er bloggeverdenen liten. I kveld har jeg forsket litt på anisisop, mest fordi jeg ikke har plass til de jeg har sådd, og lurte på om jeg bare skulle hoppe bukk over hele plantene. Det jeg hittil visste, var at de er te-planter, og jeg drikker fint lite te. Så mente jeg å ha lest at det i øko-kretser anses for å være bra å ha dem, for fuglenes del. Nå har jeg fått det bekreftet via en hagevenninne der småfuglene får mer enn gjennomsnittlig godt stell... Og fugler vil jeg jo ha, det er da nok mygg her i lunden...
I tillegg skulle de være gode i salat, og det spiser jeg jo litt av. Og til svinekjøtt og krydret ris. Så da må jeg vel finne en krok til dem, likevel. Det ser ut for at de kan tåle skygge, og da kan jeg kanskje ha dem i bedet under verandaen? Det blir et par timers sol, men ikke så mye mer. Men da må jeg få malt ferdig huset først, det bedet måtte stigen stå i. Sukk. Stor potte til denne også? Er litt lei av alle disse til dels stygge ventepottene i hytt og pine. Ikke helt hageplanlegger, jeg nei.

Kanskje de kan sloss med peppermynten? For den må jeg virkelig snakke alvorlig med snart. Vet jo (nå) at den ikke skulle vært i "fri" jord, men visste det ikke den gangen den ble plantet...
Om noen i strøket vil ha peppermynte, er det bare å stikke innom, for å si det sånn. Om jeg ikke er hjemme, finner du nok et greip. Don't be shy!

Jeg har allerede fylt teboksen, og enda litt.

mandag 4. juli 2011

Fikk tatt det...

Jeg har noen bekjente som av og til forteller hverandre at til helga skal de få "tatt" hagen. For meg som lurer meg ut i hagen nær sagt uansett vær, er den måten å omtale hagearbeid på lett forvirrende. Det er forsåvidt begrepet hageARBEID også... Hage er jo kos og pusling!

Men etter en god halvannen time i dag hadde jeg endelig fått TATT urtebedet.
;-)
Det kjente jeg at jeg nok hadde grudd meg til, og utsatt lenger enn godt var. (Å luke så markjordbærene skvetter rundt ørene er jo brutalt, men jeg visste ikke at det var noen bær der inne i bregnene, eller inne i den gule valmuesøstertua eller i løvetannen eller gresset. En fotball fant jeg også...)

Nå høres det jo ut som jeg har et ENORMT bed, men det er vel ikke stort mer enn en kvadrat - kanskje halvannen. To piletrær gikk også med i lukinga, forresten! Det var nok på tide at jeg fikk tatt elendigheta, ja!LOL!

Pelliser og annet pusleri

I dag var det pellis-salg på Agder Naturmuseum, og da har mamma og jeg tradisjon for å ta en tur. Før har det vært sammen med fuchsia-gjengen, og da har jeg gjerne syntes det var litt seint å kjøpe planter, men i dag har jeg fått med meg noen. Først og fremst First Yellow, underfullt delikat lysegul.
Må visst ut for å sjekke de andre navnene, det får bli mañana...

Var ellers superfornøyd med å ha hatt to timers pusling og kos i hagen i kveld - for å bli "noe" grinete da jeg oppdaget at jeg hadde glemt Metallica-konserten på NRK3. Fikk med meg fellesnummeret og litt til, men prøver å ikke knurre for mye. Hadde det deilig i hagen også, vil holde på den!

søndag 19. juni 2011

Mistanken Mizuna i stokk

Jeg har en plante jeg ikke helt har funnet ut av, se dette innlegget, nederst, for bilde. I dag fant jeg ut at engelsk for "å gå i stokk" er "to bolt", så da prøvde jeg et litt mer tilpasset nettsøk og fant denne videoen om hvordan man behandler salat og mizuna i stokk. Den ligner da veldig? Ikke tydelig nok til at jeg spiser den - venter heller til jeg ser blomster og kan artsbestemme helt sikkert - da tar jeg frø og overfører planen om mizuna i salatbollen til neste år. Frør den seg like godt som sareptasennepen i fjor, får jeg jo frø så det holder... Sareptasennepen har forresten også selvsådd seg, har jeg oppdaget. (Eller rettere sagt - jeg har brukt av den jorda til rundt noen erteblomster i år. Ut fra en tanke om at erteblomster selv gjødsler...)

fredag 17. juni 2011

Karse

Takket være en viss matplantekjenner i Trøndelag har jeg nå fått nøstet fram at det som ikke er vinterkarse i et innlegg tidligere, antakelig er vanlig karse (sånn på bomull), bare se her! Latinske navn er alfa og omega for å finne ut av ting, i grunnen. Denne heter Lepidium sativum, sånn for the record.

torsdag 16. juni 2011

Solsikker

I år ble solsikkene forhåndssådd, for i fjor ble de sneglespist i det de stakk opp kimbladene. Nå hadde de nådd grei høyde for utplanting, men ledig plass??? Har slett ikke fått opparbeidet de nye bedene jeg hadde planlagt, det har vært mer må-ting som har fått fokus denne måneden når min kjære har vært sensor...
:-(
Så solsikkene endte opp litt her og der. Et par av dem kan i beste fall komme til å skinne mellom dyprøde roser av type Santana og "svarte" stokkroser. Om alt kunne tenke seg å blomstre samtidig. Så det blir spennende! Og et par andre kan blande seg inn i en mengde riddersporer. Håper de riddersporene er så mørke som jeg husker dem, vel er jeg glad i knall, men "Svenska flaggan" kan bli litt i overkant i bedet.
Jeg glemte å vanne de nyplantede, men det har overgartneren tatt seg av, i friskt monn!
Og jeg som nettopp oljet 2. strøk på en bit av verandaen... Sjekke værmelding før man gjør sånt, kanskje?!

mandag 13. juni 2011

Skurevær

Det har vært et fabelaktig vær for å skure veranda i dag. Skyllingen har mer eller mindre gjort seg selv, kan man si.
Så etter å ha funnet på det utroligste for å utsette prosjektet, (inkludert rydding av barnerom...) tok jeg meg selv i nakken, og fikk tatt en god porsjon. 1/4 er oljet ferdig fra tidligere i uka, nå fikk jeg tatt trappa og 1/4 til, tenker jeg.
Dekket til kompostbingen som stod under, vet ikke helt hvor sunt det er med terrassevaskemiddel i jord jeg har tiltenkt matplanter?

Ellers var et par snupper rundt og fastslo at nå er det like før markjordbærene er ordentlig modne. De må fremdeles minnes på at det er best å vente til de er HELT røde...
Halvrød i dag er bedre enn i storebrors mage i morgen!

Jeg har også fått fastslått at det ikke er stor fare for å blande gjerdesolhatt og jordskokk - simpelthen fordi bare skokkene har skokker... RØDME! Om de bør hyppes for å gi større avling, vet jeg fremdeles ikke, bare at de _kan_ hyppes for å unngå ugress. Tror jeg rett og slett tester med og uten ekstra jord, og ser hva som gir mest skokker.

Akeleiene fra Mete er utrolig flotte nå! Tusen takk!

søndag 12. juni 2011

Forvirret om vinterkarse - og et par ekstra ukjente

Barbarea verna, Barbarea vulgaris, Berros, vinterkarse. Dette ugresset har jeg som før nevnt prøvd å så i flere runder, og nå har det blitt planter av det. To helt ulike planter, faktisk. Fra kjøpt frøpakke. Og det er jo litt pussig.
Jeg skal ha det til gresskarsuppa til høsten, og den lærte vi å lage på Gran Canaria. Der var "berros" en selvfølge i grønnsaksdisken. Bladene vi brukte likner på planten til høyre i øverste bilde. Planten til venstre, som de fleste av småspirene (bildet nedenfor) likner på, har en liten hvit blomsterstand, ikke en gul som jeg har googlet meg til at denne planta skal få.

Til alt overmål har jeg lest i Store Norske at den er "litt giftig" - det var jo ikke noen god merkelapp på suppemat?


Så har jeg et par ukjente. Den likefinnete nede til venstre?

Og den "busken" under her, som jeg først trodde var rucola som hadde overvintret? Smakte relativt mildt da den var liten. Nå er jeg mer skeptisk til om det i det hele tatt er en matplante? Ca 30 cm høy og ganske tykk stilk, 0,7 cm, vil jeg tro. Snublet tilfeldigvis over begrepet stauderucola, men mener det brukes om Diplotaxis tenuifolia , og synes ikke de likner helt? Noe av jorda kan ha kommet fra fjorårets trau med japanske bladgrønnsaker, kan det være en mizuna som har gått i stokk?
Tips mottas med takk! Er alt spiselig her?
:-)

søndag 5. juni 2011

Potet og jordskokk

Innom og forsker på potet, tusen takk til Mias hageliv for trøst, og på jordskokk.
Nærmere bestemt på "når hyppe potet" og "skal jordskokk hyppes?" For de står i samme karmen, og det kan bli vanskelig å hyppe bare en av dem...
;-)
I dag skal jeg få to mandelpotet i hver sin murerbøtte. Mest for å se hvor mye det egentlig blir av én potet.
Og så skal jeg få opp HENGEKØYENE!!!

tirsdag 31. mai 2011

Høyde anisisop...

Det hender jeg er glad jeg har vett til å google før jeg dytter ting ned. Ikke at det skjer så ofte, men når anisisop blir 0,8 m høy var det fint å vite om det før de gikk i rekka nærmere sola enn persillen, liksom.
Men nå aner jeg ikke hvor jeg skal ha dem! De var tenkt som fuglemat. Får ta et par av dem med på inspirasjonstur til jeg ser et "hull".

mandag 30. mai 2011

Stabeist

Nå er jeg så lei av drittvær og drittrygg at jeg tok med sistnevnte ut til førstnevnte og fikk trasset ferdig pallekarm 2. Bønnene som har stått alt for lenge i vann, ble satt ned, - har vel mine tvil om det kan bli noe som helst... Dette var lave bønner, men har noen blomsterbønner på lur om første runde går skeis.
Blodbegerplanten som aldri ble priklet fikk klatre i rosebuen. Antar at regn er bedre enn sol når den har stått inne...
Men så kom en forsinket førsteklassing hjem og skulle gjøre lekser. Koriander og flatbladet persille står foreløpig igjen i såpottene oppå jordhaugen i pallekarmen.
Veslemor er en utmerket ryggstrekker, vi har en god vinkel med henne på min mage og jeg på sofaen når hun skal øve på høytlesning.
:-)
Åh, det har vært to blomster på peanøttene! Oransje, ser det ut for, men de er altså visnet av uten at vi egentlig har fått det med oss. Vi får tro det kommer fler.

søndag 29. mai 2011

Hablitzia tamnoides, slik ser den ut som ung!


Her er de to stjernemeldene, jeg kjøpte fra Dragland for en stund siden. Også kalt kaukasus-spinat, og klatrespinat.
De har blitt fine og grønne etter den lange reisen, så nå er det bare å vente på at de skal vokse over alle grenser og bli masse spinat-aktig mat... Foreløpig er jeg litt tvilende til om sjølberginga når noen nye høyder med dette tiltaket, men det er jo gøy å prøve.
Den ene står åpent, den andre blant rabarbraene siden jeg har lest at de foretrekker skygge "på beina"?
På bildet nederst til høyre er det markjordbær ved muren, så har dere en idé om størrelse så langt...
;-)

Å velge riktig, men kjedelig

For en god måneds tid siden ble jeg spurt om jeg kunne stå på stand på Naturmuseet i dag. Det har vært Naturmuseets dag, og det er en flott og spennende dag da det skjer MASSE gøy!
Jeg synes i grunnen sånt er hyggelig å bidra til - mer enn gjennomsnittlig skravlebøtte som jeg er, men likevel sa jeg nei. Jeg visste det kunne bli snaut med folk, slik at det var definitivt bruk for meg, men klarte fremdeles å tenke at NEI, det skal jeg ikke. For det første er min bedre halvdel både sensor og aktiv pårørende for sin gamle syke mor - og sistnevnte funksjon medfører at det ikke er godt å vite når bilen er hjemme. Denne helga var den ikke det. For det andre har jeg vært småsjuk siden jeg var sjuk i vinterferien, og da trenger man ikke oppsøke potensielt våte, kalde og trekkfulle steder for å stå der i timesvis. Dessuten var jeg på dugnad samme sted for noen uker siden, og måtte gi meg, og gå hjem, etter bare en drøy time med punktgjødsling av roser.

Men jeg har vært av gårde og hilst på de andre, hjulpet Veslemor med aktiviteter og ruslet rundt, takket være at mamma kom med sin bil. Noen timer mindre, noe mer i mitt tempo, og likevel rett hjem på sofaen etterpå. Og her blir jeg nok liggende. Selv om det er oppholds og gravevær, og bønnene som står i vann burde ha kommet seg ut i pallekarm II.
Det har vært en fin dag, og vi tre generasjonene har kost oss veldig.
Smertene pleier å roe seg etter en stund, og da skal jeg gjøre et par Feldenkrais-øvelser, litt smått og forsiktig. Og så skal jeg fortsette å ikke ha dårlig samvittighet for å ikke stille opp for laget, men heller være fornøyd med å ha satt egen helse foran.

lørdag 28. mai 2011

Rosebue, del to

Allerede i kveld fikk buen justert sitt ene bein. Mye bedre nå!
Gjorde samtidig jordbærkanten litt bredere, man får jo aldri nok jordbær?
:-)
Dessuten har jeg koblet at dette er en grei plassering av blodbegerplanten jeg aldri fikk priklet, men som trives utmerket på plantebrettet likevel. Disse rosene vokser vel neppe fire meter allerede i år? Tenkte å stikke ned noen av blomsterbønnefrøene også. Men må tenke over hva som vil passe best, tofarget eller helrød?

Mens jeg grov, tumlet Veslemor og tre kamerater rundt på trampoline og i ronsestativ. De ble etterhvert klar over "tyggis-planten" som snuppa gjerne promoterer, og den ene utbrøt etterhvert: Hvis peppermynte hadde vært penger, hadde dere vært millionærer! De fikk med seg en bukett hver til å lage te av. Litt spent på hvordan det har blitt mottatt i hjemmene, men ingen sinte telefoner så langt, i alle fall!
Jeg er veldig nøye på å fortelle at de bare må ta av de plantene jeg har lært dem å kjenne igjen. Det er jo ikke alt som er mat her...

Lurer på hvor man får tak i halm, forresten? Felleskjøpet har visst ikke. De har bare høy, og det var ikke det samme. Hva er forskjellen? Tanken var å ha det under jordbærene.

Farlige fristelser

Jeg prøver egentlig å begrense mitt private blogg-landskap til folk jeg kjenner "ordentlig", som for meg har vært definert som ikke "bare" virtuelt. Simpelthen fordi armene mine ikke tåler mer nett enn som så, men jeg må følge med for ikke å dette ut sånn sosialt sett her i strøket.

Men så har jeg noen jeg har blitt kjent med virtuelt av forskjellige grunner og følger av den grunn. Og noen med like interesser.

Og så har jeg noen jeg ikke tør følge, men like fullt ramler innom av og til fordi de er så flotte og fordi de figurerer i annenhver blogroll rundtomkring. En av disse er bloggen Alt Godt, som jeg da til gjengjeld bruker GOD tid på en gang i ny og ne. Og der fant jeg en ny bruk av rabarbra, rabarbrarull, som vi definitivt skal få sjekket ut i morgen den dag! Jeg gleder meg allerede!

onsdag 25. mai 2011

Rosebue, og syriahibisk på flyttefot

Veslemor har ønsket seg rosebue, og den skulle være rosa. To små New Dawn ble kjøpt inn for et par uker siden, jeg fikk montert selve buen, og så var det bråstopp. Vær, forkjølelse, Livet generelt, tilværelsen gav ikke bort særlig mange hageminutter om gangen. Men i dag har det både vært oppholds og fri. Så ENDELIG er den på plass. Midt i jordbærkanten rundt patioen, men den står i alle fall.
Så har jeg hatt en tur ut nå i kveld, egentlig for å dytte ned jordbærplanter som ble liggende etter gravingen. Og da fant jeg ut at det ene hullet må graves om. Buen har fått en knekk, og ser simpelthen litt kalvbeint ut på den ene sida. Kommer neppe til å bære verken årets prydbønner eller neste års lange roseskudd. Det er selvfølgelig på den siden hvor det sa KLONK allerede på ca 10 cm dyp. Men jeg kom til slutt ned til 30 cm, om ikke annet. Og fikk mye småstein til pottedrenering underveis...
:-)
Ikke ideell rosedybde, akkurat, men der begynte selve Moder Norge. Skal de få sol nok, er det der de må stå. Får heller dekke litt til vinteren.

Dagens prosjekt 2 var å få gravd opp syriahibiskene og satt dem i potte. De har så smått fått grønne skudd begge to, men har bare levert én blomst de siste årene. Nå skal de få lov å bli verandaplanter, og til og med få bo inne om vinteren. Litt overrasket over at de faktisk har overlevd to sånne vintere som det har vært nå.
Den som har hatt vegg bak seg var dobbelt så stor som den andre. Men jeg satser på at de kan klippes likere etterhvert.

I hullene etter syriahibiskene var det god plass til de lime-fargede prydtobakkene jeg fikk prikledott av for en god måned siden. Tror det blir utrolig lekkert, både den tua som blir omkranset av rosa storkenebb og den som får selskap av gentianablå riddersporer.

Siste prosjekt i dag var å få cerinthene i jord. Ett eller annet Gibraltar, het årets slag. De kanter foran taybærene. Tror det kan bli pent.

lørdag 21. mai 2011

Lite sådd...

Solsikker og gresskarfrø har stått i vann i flere dager og ventet på et ledig øyeblikk. Det kom for en halvtime siden - og det er når jeg står fredag kveld kl 23.40 og SÅR at jeg tenker kanskje jeg er litt smågal likevel.
Nå er pottene satt ut på verandaen i to søte små "smijerns"-drivhus, som jeg for all del må huske å lette av lokket på før jeg drar i bryllup  i morgen.
Ellers kan det vel bli litt kokt inni der. Men i alle fall trygt for fugl og snegl til det blir litt størrelse på plantene.
Fikk litt frø til overs, mer enn ti gresskarplanter kan bli litt i overkant...LOL! Planlegger en diskret geriljahaging for dem.
:-)

tirsdag 10. mai 2011

Kortreist mat???

Jeg har kjøpt to Hablitzia hos Draglands, og disse har foreløpig hatt denne reiseruta (kopiert fra sporingstjenesten til Bring.no, begynn nederst):

Sendingen er ankommet terminal og blir videresendt 10.05.2011 11:23 4068 STAVANGER


Sendingen er sortert og videresendt 09.05.2011 12:09 0024 OSLO

Sendingen er sortert og videresendt 06.05.2011 11:40 0024 OSLO

Sendingen er innlevert til terminal og videresendt 05.05.2011 08:32 8200 FAUSKE

Sendingen er innhentet 03.05.2011 15:40 9480 HARSTAD (begynt her...)

Lurer på om de kommer hit til Kristiansand etter Stavanger? Og om de i det hele tatt KAN være i live da? Jeg kjøpte dem for at jeg vil dyrke kortreist mat, men skal nok få høste mange omganger før de kan kalles noe i nærheten!

søndag 8. mai 2011

Tomatplanter med nye hjem, og litt besøk

Med en helg som har stått i dorullsalgets tegn, har hagearbeidet foregått litt smått og pent på siden.
Tre dyprøde pellis har fått større potte, og plassering der de skal være: På bod-veggen. Bare det å se at det var planter der, fikk sommeren til å komme nærmere, synes jeg.
Tok noen stiklinger av dem mens jeg pottet om, og disse ruslet videre da en hagegal svingte innom for å kjøpe en sekk dopapir. Samme med en hengepellis.
Hun fikk med seg et par stiklinger, sa jeg til min kjære. Fint!  sa han ettertrykkelig ... tror han synes det blir nok hage om dagen.
;-)
Snart har jeg fått bort alt grønt der pallekarmene skal stå.
Og så er jeg vel kvitt overskuddsplantene av tomat. Nå gjenstår bare ompotting av de jeg har.

torsdag 5. mai 2011

Persille og koriander...

...og bittelitt graving i retning "ny plassering for pallekarm". Og en ampel med markjordbær som ble lempet unna da taybær skulle få lun plass her om dagen. De markjordbærene hadde litt varierende mengde jord rundt seg, men jeg satser på at de kommer til hektene igjen.
Ble veldig glad da jeg oppdaget at jeg hadde mer frø av den flatbladete persillen! Var innom Vung Tau for en ukes tid siden og fikk med en stor bunt, - jeg hadde virkelig glemt at det smakte SÅ mye og godt. Er innom der og ser etter vinterkarse i ny og ne - for å ha i gresskarsuppe. Men nå spirer det i vinterkarsesådden min, så nå blir jeg forhåpentligvis snart selvforsynt med "berros", som er helt nødvendig i kanarisk gresskarsuppe. Lurer forresten litt på hvor jeg skal ha gresskar i år? Komposten er enda litt mørkere plassert nå som verandatrappa har blitt bredere.
Skal forresten innom en dag igjen og få med kinamynte eller grønnmynte. Har vært på et lite drinkekurs, og lært å lage alkoholfri mojitos. Namme seg!

lørdag 30. april 2011

Forest gardening

Jeg har forsket litt på ideen Forest gardening i det siste. Snublet over det ganske tilfeldig via YouTube, egentlig. Men det er noe ganske tiltalende i tanken om at man ikke skal så og grave hele tiden, men høste av flerårige ting. Særlig liker armene mine tanken på å ha en god del av hagen slik.
Jeg har allerede en del planter som får stå fordi de yter til andre enn oss menneskene, som bergmynten. Den greske oreganoen smaker mye bedre, men jeg elsker å sitte ved bergmynten og se på alle som "humler rundt" i tua. Rognetrærne som sår seg rundt omkring får også stå, stort sett.
Rabarbra er en annen fleråring som det er mye av i hagen - og flere er underveis. Ellers drømmer jeg om asparges, men det er vel neppe nok sol hos oss. Og den er i tillegg rimelig plasskrevende. Så er det jordbær, bringebær, bjørnebær, rips og diverse blåbær. Både norske og amerikanske. Gressløk, prærieløk. Ymse mynter. Anisisop ligger i vann og skal såes i morgen. Dagliljer har jeg nå ikke hatt hjerte til å smake på, de er jo så pene.
Persillene overlevde forrige vinter, men ikke denne. Så der er det om å gjøre å stelle pent med frøplantene som ser kjente ut...
Men en del ettåringer må det jo bli. Årets største prosjekt så langt har vært tomater, som det ble sådd litt i overkant av. Men nå er jeg snart kvitt overskuddsplantene! Fem ulike slag, til sammen.
Litt pryd og fryd skal vi nok også finne plass til. Og litt krydder må man ha på tilværelsen. Basilikumene kommer veldig fint, de skal få bo inne.

fredag 29. april 2011

Må-ha-bok

Slem tittel når jeg vet flere lesere er bibliotekarer, men jeg må altså skaffe meg Cornucopia II: A Source Book of Edible Plants. Bare se allium-lista på side 6, så skjønner dere hva jeg mener... LOL! Spesielt var det flere av de gressløkvariantene som jeg må skaffe meg frø av. Og så må jeg få sådd resten av prærieløkfrøene, for hvis jeg skal spise dem, må jeg ha fler enn nå. Og det tar jo noen år før de blir så store, det er så sørgelig fort gjort å luke småplantene og tro det er gresstrå... Selv om du kjenner den runde bladformen i det du røsker til, og ser den nusselige lille løken henge der og dingle i det udåden er utført. Huff!

Men når jeg nå har løpt etter kredittkortet, så surrer jeg rundt på Amazon, da. Og der er det jo et to-bindsverk som ser enda mer "må-ha" ut?! Edible Forest Gardens (2 volume set). For det er jo en sånn skoghage (eller hageskog?) jeg drømmer om. Men det er sikkert bedre å svi av de hundrelappene på et frukttre eller to som jeg kan spaliere. Det er mange investeringer og mye graving, luking og bygging som skal til før jeg egentlig trenger særlig mye teori.

torsdag 28. april 2011

Spanske margeritter og lilla nicotiana

... det er dagens utpottede. Og tre små spirer av vinterkarse. De siste fikk bo i en kurv jeg fant på Gjenbruk i går. Ellers går det smått her, jeg er fremdeles, eller var det igjen?... ganske pudding...

mandag 25. april 2011

Tomater og rabarbra - og litt oppsummering så langt

Tomatene fra Mete (tusen takk!) har omsider fått større potte, og en egen hylle foran kjøkkenvinduet. De er gode halvmeteren høye, så det var definitivt på tide! Veslemor har ribba seljekvister til den store gullmedalje, så mor har plantepinner nok å ta av.
Squash som kom fra samme sted, har fått minidrivhus over seg og en hel murerbalje i verandaens solkrok. Håper det kan gå bra. Føler meg forferdelig uforsiktig som planter ut sånt så tidlig, men den truet med å ta over stuebordet...

Det spirer i frøpottene til Glaskins perpetual-rabarbra. Flotte, kraftige småkrabater. Jeg elsker sånne tykke, gode småspirer. Som ser ut som de har tenkt å tåle en støyt. Nå har jeg jo fått enda mer skygge pga ny veranda, så rabarbra kommer godt med.
Flere pelliser er i blomst. Jeg vet jo at jeg skal knipe første blomsten, men det har jeg sjelden hjerte til. Eller så er det det at jeg er så dårlig til å merke plantene, kombinert med nysgjerrighet over hva som kommer?

Flere av de såkalt frostsikre pottene har tatt kvelden denne vinteren. Jeg pleier å ha dem i garasjen, så frostsikkerheten har ikke vært testet før om årene, men det rakk jeg ikke å få organisert sist høst. De som ble satt inn i garasjen med løker i, er jo hele, heldigvis. Og den første, full av scilla, er nesten avblomstret. Det ser imidlertid ut for at jeg eller "en hjelpende hånd" har sneket noen tulipaner oppi i tillegg. Ideen kunne vært at de skulle dekke scillaene etter avblomstring, men enten er spireprosenten på trynet, eller tulipanløkene noe skjevt fordelt i potta. Nabopotta er imidlertid full av nestenhvite-med-litt-rosa-kant tulipaner. Kjøpt som Anguelique, som jeg egentlig trodde var mer rosa.

Så er både mor og vesla veldig fornøyd med peanøttene, som nå spirer begge to. Flott bladverk!

lørdag 23. april 2011

Blomstererter

Litt engstelig for å ta tak i våren, her, det er jo ikke en gang mai enda. Men siden jeg la i vann blomsterertefrø, og ikke hadde nok root-trainers, så har jeg nå plantet dem rett ut i stor potte. Purple cupid tok alle trainer-pottene, og da var det ikke så mange alternativer igjen.
Har prøvd å dekke med litt fiberduk for å holde fugler unna potta der ute, men duken bare blåser av.
Dessuten har vi vært en tur på plantasjen, og to New Dawn (og litt annet smårusk) har blitt med hjem for å lage rosebue. For det vil veslemor så gjerne ha. Hun har tegnet en fantastisk en til meg...

fredag 22. april 2011

Ooog HOPP!

Da er trampolina satt opp, og jeg synes jeg kan gå  inn og få med meg Camilla Plum...

lørdag 16. april 2011

Little Tiger og pellis og litt til

Prøver meg på dahliaknoller i år, og har startet med å legge "Little tiger" til spiring. Jeg har lagt den oppå jorda i potta den skal ha, dynket den litt og satt på frostvakt hos den ute i boden. Kan det gå bra sånn, tro?
Har kjøpt én georginetype til, høyere og mørkere. Er litt i villrede om jeg bare skal gjøre det samme med den, eller om jeg skal gi den en varmere start?
Ellers er vesla veldig fornøyd med 50% spiring på peanøtten vår!

I løpet av helga håper jeg å få pottet om en del pellis som har overvintret. De trenger vokseplass. Fire krukker har blomsterknopp. Tre av dem er "en eller annen stikling" som har brukket av og havnet i ei ledig potte en dag jeg ikke rakk å merke, så jeg er veldig spent på å se hvem "mor" er.

To pelliser som desperat trenger plass er fra gubbens fjorårsfavoritt, en hvit med mørkerosa flekk ytterst på kronbladene. Engelsk tror jeg. Morplanten har også overlevd, så de tre kan bli en søt gruppe sammen. Litt stolte over dem, for jeg har vært flink til å knipe dem. Og der har jeg alltid vært så pysete. Men i år har jeg skjerpet meg.
I dag fikk solanumstiklingene et lite knip, de også! Glad de har røtet seg, litt skeptisk til om den store vil holde til den kan ut. Tror jeg må prøve å gi den litt "snillere" belysning enn het morgensol uten persienner byr på. Men i morgen (igjen) skal persiennene opp! Basta!
:-)
God helg!

torsdag 14. april 2011

Datura, løk og oliven

Jeg pleier å sette frø i vann før jeg sår dem, men noen ganger blir ikke neste dag helt som planlagt, og løkfrøene var nå i vann for tredje dagen... Men i dag har jeg lukket øynene for alt rundt i en halvtimes tid, og fått dem i boks.
Vanlig gul løk, spent på om jeg får dem til, i fjor hadde jeg "kjempeløk" som trodde de var vårløk i oktober...
Daturaen er navnløs og hvit - jeg har sådd to frø i hver potte og det er vel litt i overkant. Med fullt tilslag har jeg vel laget meg et plassproblem også. Men noen donasjoner er jo alltid hyggelig, da! Jeg har et par verandaer i familien som ikke fylles opp så fort.
Olivenen kom også i frøboksen, og når noen er SÅ snille blir til og med jeg høflig beskjeden og tar bare én.

Ellers har jeg priklet tomater i hopetall, men de gule cherrytomatene tålte det dårlig. Nå går jeg og skuler på de to siste pottene som skal til pers.

Og så har jeg omsider fått tak i persienner. Men i kveld kan jeg ikke bråke, så det får bli i morgen!

tirsdag 5. april 2011

Segneferdig, men gir meg ikke

I dag har ungene også vært syke.
Man skal selvfølgelig ikke ønske seg slappe barn, men det er litt slitsomt når man ikke er helt i sync. Mor sov til 11.00. Da ringte kommunen og fortalte at nå kunne jeg komme til ett eller annet gamlehjem på Lund og hente Jonasmaska jeg søkte om i vinter. Jeg var godt fornøyd med at jeg klarte å ikke være spydig over saksbehandlingstid... Og det kommer vel en vinter til...

Så har vi daffet litt rundt og fått gjort litt lekser, og så kom posten, med FRØBOKS!
Har jo hanglet såpass at jeg ikke har opplyst om det til særlig mange (bare én, faktisk - og hun ble advart da jeg ble verre igjen...).
Så innimellom sløving og barn, har jeg bladd i frøposer til øyet ble stort og vått. Og googlet litt her og der. For den rabarbraen der, Glaskins Perpetual, var ikke det den med lite oksalsyre? (Jo, det var det! Men enda mer rabarbra? Trenger jeg det?)
Og clematis, hvordan sår man nå egentlig dem?
Er det for sent å så datura? (Ja i grunnen, og det finnes folk som ikke bruker den bare til pryd men også til livsfarlig fryd. Vil jeg egentlig ha den i hagen?)
Men nå må jeg sove, ikke b-menneske i dag, nei...

søndag 3. april 2011

Verre enn å ikke bli tatt på alvor...

Det finnes én ting som er verre enn å ikke bli tatt på alvor av helsevesenet, og det er å BLI tatt på alvor av helsevesenet... For da får jeg helt panikk!
I løpet av natta har jeg blitt såpass mye verre i øre-nese-hals-bihule-viruset mitt at jeg begynte å mistenke lungebetennelse. Så litt i tvil, og mest fordi jeg vil trenge sykemelding for morgendagen, ringte jeg legevakta, fikk beskjed om å komme og ble sluset foran folk som så adskillig sykere ut enn jeg følte meg. Åpenbart hjerte-symptomer for de på andre siden av disken, fikk målt metning allerede mens de registrerte navnet... Men metningen er ganske bra, crp er fin, og alt jeg kan vise til er veldig tung pust og slitenhet, vondt i brystet foran og bak. Så jeg skal fortsette å ta det med ro, da. Og ikke spare på Ventolinen.
Er jo selvfølgelig glad jeg ikke har hjerteinfarkt eller noe sånt! Men jeg innbilte meg at jeg var på bedringens vei i går kveld, så jeg er skikkelig furten over å ikke orke å ut i hagen eller få priklet ferdig eller få ryddet flere kasser...
Og ikke så rent lite stresset i forhold til et par prosjekter på jobb!

Mann og veslemor hadde med kakao og var på skogstur i heia over sykehuset mens jeg var inne til sjekk da, og de hadde nå kost seg veldig. Jeg orket jo ikke kjøre selv...

torsdag 31. mars 2011

Saaakte - og ikkje i dag...

Stua begynner å sette seg så smått. Det er fylt opp i bokhyllene, tre stakkars kasser - av sikkert 50, er klare til å gå på Gjenbruksen. TVen fikk plass i de gamle Ivar-hyllene, og eneste investering hittil er én høy Ivar-vang. Lurer på hvordan vi har pådratt oss én fra før??? Men i dag har jeg gått hjem fra jobb og sitter veeeldig rolig. Jeg er så svimmel! Alt går bra så lenge jeg ikke beveger meg, eller ser på noe som beveger seg veldig. Saguarokaktus på TV var fint, flaggermus funket dårlig... Barn som gjør lekser går fint, barn som leker er det bare å lukke øynene for. Tømme oppvaskmaskin var ikke noen god idé. Skulle tatt den øverste etasjen først... Tror jeg sier natta til verden og håper den er roligere i morgen!

tirsdag 29. mars 2011

Sykehuset Østfold tok allergiblomster ved roten

Ikke en ny nyhet lenger, men like fullt greit å være klar over at det finnes ja- og nei-blomster for sykehus og andre offentlige steder...

onsdag 23. mars 2011

Skuvmil

Dette gode trønderske ordet er betegnende for situasjonen her i huset om dagen. Ett skritt fram, ett hit og ett tilbake. At en ny vegg kan føre til så mye frustrasjon, er jo bare helt utrolig. Men tenker man for dårlig gjennom ting, så blir det sånn, da.
Hovedpoblemet er fotoskapet, som det heter i daglig omtale. Det er ei stygg teak-kasse å se til, men med et utrolig sinnrikt skatoll inni. Jeg bare elsker det, og har dratt det med meg i mange år. Minuset med dette skapet, er at det blir dobbelt så bredt når det åpnes, følgelig trenger det plass rundt seg. Og plass er luksusvare.
Tidligere ålte vi oss rundt kassa etter beste evne, og det vil vi ikke nå lenger. Nå skal vi få det "skikkelig" her. Men så var det noen regninger for mye, og dermed må vi prøve å få gamle hyller opp igjen ved siden av. Men altså ikke kloss oppi. SUKK! Både BBB og Ivar har vært i bruk siden våre respektive studietider på åttitallet, og planen var oppgradering.

Ny plan etter økonomisk gjennomgang var å beholde, men akk, én bredde er jo ingenting selv etter flere saneringsrunder i bøkene, og to bredder blir for trangt for fotoskapet. Det eneste fornuftige er å gi skapet reisepass, men det er fullstendig uaktuelt.
Kill your darlings, sier forfatterne, men jeg bare VIL IKKE.

I TV-stua har vi også en liten konflikt, vi vil gjerne få inn en ny sovesofa. (Den gamle, fra gubbens gutterom på 70-tallet, gikk på søpla med gammelt listverk og sådant mer). Men skal den sofaen vi ønsker oss kunne slås ut, må TV-benken være max 30 cm dyp. Den gamle er 40.
...
BBB-reolen var 30 dyp, men én cm for smal for bredden på TVn. Og det så litt tullete ut å ha TVn på skrå i hylla, liksom.

Frø i vann

ENDELIG!!!!
Det viktigste av frø er i vann!!!
Tomater: Green grape, tigrella, en navnløs biff og gul kirsebærtomat.
Salat- og pepperbasilikum, peanøtt og et par ipomoea-varianter. Så får vi håpe morgendagen blir grei og lar meg få dem i jord. Kanskje fler til helga?

mandag 21. mars 2011

Nærmere en normal tilværelse

Nå mangler vi bare en del hyller, internett, en del stikk-kontakter og taklamper, gips-skruer, en frisk og energisk husmor til å pakke ut og reorganisere, garasjeplass, og en frisk og energisk ute-ansvarlig til å få bort byggerester og feie rundt omkring (gjerne en som er så lei av snø at han samtidig måker hagen...det ligger fremdeles mellom 1/2-1 meter)...
Akvariet må bytte etasje igjen - og det var jo en par timers jobb. Til helga, kanskje?
Guttungen sov på sitt eget rom for første gang siden "okkupasjonen" nå i natt, og det tror jeg han syntes var deilig! Der blir første prosjekt å få satt opp skap. Det er innkjøpt, og intet å nøle efter...

Byggemennene skal en siste tur innom nå i ettermiddag for å ordne et par småting, blant annet stive av den fine hylla de har laget, slik at den tåler mine pelliskrukker.

Det har blitt skikkelig fint, og jeg er veldig fornøyd! Bilder følger når jeg finner igjen kassa med fotoapparatet...
;-)

søndag 13. mars 2011

Syk og frøstresset

I tillegg til at huset ser ut som en slagmark og vi bor på to soverom og et kjøkken uten lys, vil bihulene ikke bli friske.
Men det som stresser meg er at jeg ikke har fått sådd noe som helst...
Og ikke får jeg tak i drivhusstativ, lysarmatur eller plasttrekk heller, det står en million bok-kasser foran. Utrolig hva som kan hope seg opp i ei stue, gitt!

Men på pluss-siden: Løkpottene måtte ut av garasjen for å gi plass til flyttekasser, og det spirer så fint i det jeg innbiller meg er Angelique, og i en samlepotte merket "løk"...
Og så blir det fint, da.

fredag 4. mars 2011

Blandet fornøyelse

Denne ferien har vært en smule blandet. Vi hadde en overnatting på et Badeland, litt så som så siden mye var ødelagt etter forrige vinterferiepulje og fordi maten var kjip. Jeg ble dårlig på vei hjem, mest med forkjølelse, men også uggen i magen. Høy feber, kvalm, besvimte på do, (aldri skjedd før, rar følelse) og så rett i seng. Null stemme dagen etter. Sykemeldt resten av uka. Og mer enn elendig nok i formen til at jeg ikke hadde spesielt dårlig samvittighet for å være hjemme.
Selv om jeg er en smule stresset over det som ikke har blitt gjort på jobb. Og over at jeg måtte melde avbud litt vel sent til to ulike behandlinger, som jeg antakelig må betale for.
Hyperaktive snekkere har krydret sykeleiet mer enn jeg har greid å sette pris på, selv om jeg egentlig er veldig fornøyd med dem. Spørs om vi ender med å ta hele stua. Men da må jeg kanskje snakke litt mer med banken?
På pluss-siden har vi fått ny startmotor til bilen i dag- og det mente verkstedet var reklamasjonssak, så det blir antakelig gratis. Det passer i grunnen bra.

torsdag 3. mars 2011

Grønn sengekos

Sitter her i senga mi og synes synd på meg selv. Sjuk så det holder, og håndtverkere i huset på toppen av det hele.
Da var det ekstra hyggelig å lese Elleas hagekronikk for mars, og tilhørende ordliste! Tusen takk til henne!

søndag 27. februar 2011

Clivia m.m.

I dag har jeg lært mye nytt om Clivia. Jeg har vært innom LadyClive fra Hagegal, og fått tak i to frø av gul clivia, og jammen var det mulig å få kjøpt frøplanter også. Så det måtte jo både mor og jeg!
Stiklinger av rosa hengepellis ble også med hjem, tralala!
Nå leser jeg om frøformeringen til øyet blir stort og vått - OG: Ikke bare finnes gule, det finnes også variegerte! Og mange fler! Jeg ligger tynt an i forhold til ny dille. Må nok kjøpe nytt hus... De er jo ikke akkurat småvokste.

Flotte bilder fikk vi se samtidig - hun holdt til på et galleri, skulle gjerne gjort et lite innhugg på den fronten også.
Men i dag har bilen tatt vinterferie - den vil visst ha ny startmotor. Så det blir ingen økonomiske eskapader innen kunstens verden akkurat nå.

Eneste "eskapaden" er at vi skal til et badeland i nærmeste framtid, og selv dét er kombinert med omsorgsarbeid for gubbens del. Så nå forsker jeg på leiebil. Sukk. Men det skal bli hyggelig med et lite avbrekk. Vi får til og med låne med oss nevøen - ekstra hyggelig!

lørdag 26. februar 2011

Tidslinjer

Flere har snakket om tidslinjer og gitt meg gode innfallsvinkler til tilbakeblikk i det siste.
En studiekamerat har blogget om sin teknologiske tidslinje på sin sedvanlig lesverdige måte nettopp. Oh, du store Mimre!

Andre tidslinjer jeg har ruslet langs i det siste, omfatter:
Bosteder (18 til nå...)
Venner
Arbeidssteder
Hobbyer
...
God rusletur!

mandag 21. februar 2011

Litt om gjenbruk, restemat denne gangen

Jeg hadde et langt og morskt innlegg om blogging som potensiell miljøfiende for en liten evighet siden, og ble da oppfordret til å komme med miljøtips for å bidra til en mot-trend.
Dette har jeg ikke glemt, men heller ikke fått ut fingeren til - for temaet er stort og hva skal til for at det er et GODT tips?
Nå velger jeg å bryte opp temaet i mindre biter, og oppfordrer folk til å komme med ett eller flere tips. I dag når det gjelder restemat. Å spise restemat gjør at man søpler mindre, forbruker mindre, betaler mindre. Og det er fullt mulig å få det godt.
Favorittene her i huset:
  • Ris, som blir til rislapper. Risgrøt som andre bruker til rislapper, blir det aldri rester av hos oss... Men middagsris funker like fint i lapperøra.
  • Halvsvette ostebiter, som i småbiter hever en hver omelett. Spesielt når man er laktosefri i dietten og ikke har "en skvett fløte" i noe som helst. OBS: Bruk den stekepanna som slipper lettest!
  • Pølser, særlig grill, er gode som pålegg. Bergbysennep og tyttebær er fint som tilbehør.
    De ligger bedre på skiva hvis de blir delt på langs ;-)
  • Tørt brød. Vi lager griljermel av det, mest for å være på den trygge sida i forhold til skumle sukkerarter mht husets diett. Litt mindre tørt blir det ostesmørbrød eller rett og slett sendt i brødristeren.

søndag 20. februar 2011

Storkenebben sin, det!

Åh, der var den, med navn og det hele. Den ultralekre storkenebben som jeg så i et av programmene til Dalby. Da jeg så programmet, klarte jeg glatt å fortrenge størrelsen, den datt liksom bare automatisk ned i "må ha"-lommen bak i hodet mitt. HVOR jeg har tenkt å ha meterhøy storkenebb, det reflekterte jeg ikke stort over. Vil veldig gjerne finne plass til den, uansett.
Skal jo grave opp syriahibiskene om de er i live etter denne fimbulvinteren, der blir det to hull... Hmmm...
De to syriahibiskene har gitt tilsammen én blomst de siste to årene. Så nå skal de tilbake i potte, og bli inneplanter om vinteren tenker jeg. Det var de nemlig første året, og da var de virkelig flotte. Egentlig burde slike primadonnaer bare få reisepass, men har jeg først stirret skjønnheten dypt inn i gapet, er det for sent...
En liten detalj her er at jeg i så fall må få en større og mer solid vinduspost. Det vil jo ikke akkurat holde med 5-liters potter...
Nå skal jo stuevinduene byttes, så kanskje jeg kan få opp noe i samme runde? Litt spent på dét prosjektet, er redd det blir en "tar du den så må du ta den"-runde i hele stua... grøss!

Ansiktsblindhet

Siden jeg jobber på sykehus, finner jeg av og til nyttige begrep mens jeg egentlig jobber med noe helt annet. Ordet Prosopagnosi var i første omgang bare noe jeg skulle klare å uttale, men så ble jeg litt nysgjerrig, og så skjønte jeg at HER ER SVARET!
Prosopagnosi betyr ansiktsblindhet, og kan best sammenlignes med dysleksi for ansikter i stedet for ord. Jeg har nok ikke den verste varianten, det finnes folk som ikke kjenner igjen sin egen kone.
Men finnes det mer enn én mørkhåret mann i dress i en film, mister jeg tråden. Jeg kan fremdeles være nødt til å lese meg til på videocoveret at George Clooney er med i en film. Da har jeg hatt en følese av at det er noe kjent med han der...
Cowboyfilmer med helter i lys hatt og skurker med mørk hatt er veldig greit, for å si det sånn!
;-)
Nå har jeg nettopp fått mail om at det har kommet et nytt nyhetsbrev fra forskningssenteret som jobber med dette, og der var jammen favoritt-fag-forfatteren min nevnt! Oliver Sacks har skrevet utrolig fascinerende bøker om nevrologiske pussigheter, men han sliter altså veldig med å kjenne igjen folk. (Lenka går til bøker av ham som er registrert i den norske samkatalogen for bibliotek.)

onsdag 16. februar 2011

Dette med fotball...

Jeg har aldri vært kjent som noen stor sportsidiot. For å si det pent.
Jeg var voksen og hadde fått briller før jeg forstod hvordan noen kunne vite hvor ballene egentlig var, og sjarmen med fotball og enda verre håndball hadde jeg lite forståelse for.

Men så begynte guttungen på skole, og så kom 2005-sesongen for Start. Så var det Torres, og dermed etterhvert Liverpool. Vi har litt tilknytning til Spania, og dermed ble Barca neste skritt.
Og her sitter jeg altså, selv om guttungen ikke er hjemme, og ser Arsenal - Barcelona via ViasatOnDemands sportssending... Funker fint å ha to vinduer åpne, og man kan da touch, trenger ikke å se hva man skriver.

Lurer på hvor lang tid det tar før jeg sitter frivillig og ser på håndball? Vi hadde første turnering for vesla i helga, og hun har helt klart funnet "greia si". Med tante som trener og Store Helt. I kveld er tante og min mor på kamp, Vipers -Tertnes, det er bare jeg som er full av vegring.
Men jeg har jo en mistanke om at jeg kan bli bitt av denne basillen også?

Livet tar noen forunderlige svinger og kuvendinger av og til...
;-)

tirsdag 15. februar 2011

Søte krus

En vridd verden har utlodning av to søte krus i dag. Har vurdert litt fram og tilbake om det er lurest å bare legge igjen kommentar, og få ett lodd, eller å lage lenke og få to? Da sprer jeg jo samtidig ryktet? Hmmm...

søndag 13. februar 2011

Frønerden masserer sitt ego

Det finnes frøkataloger, og så finnes det Frøkataloger.
Noen med glossy bilder og relativt ordinært innhold, og noen litt annerledes.
I noen dager nå har jeg fordypet meg Sortlista 2011 fra Runåbergs Fröer.
Ikke så glossy. Ikke bilder i det hele tatt på mange av sortene, faktisk.
Men når jeg finleser meg gjennom seks slags batavia-, åtte romano-, sju hode-, fem isberg-, 16 plukk-, og enda noen salatslag, da kjenner jeg meg noe over gjennomsnittet nerdete.
;-)
Men i dag kom Botanisk verden, litt mer pornografisk og sikkert med et par fristelser på lur, den også! Peiskroken, her kommer jeg!

lørdag 12. februar 2011

Lettere værsjuk

Det skal bli kaldere igjen, ser jeg. Og kjenner jeg. Særlig albuene mine er enige i at det er kaldere vær i vente. Men jeg VIL IKKE!
Jeg er lei av å fryse, lei av å være engstelig i bilen (spesielt nå i dag da vi var så dumme å følge skiltene til Havlimyrhallen, skrekk og gru! Speilblank nedoverbakke, fire biler bak og hvordan komme opp igjen???)
Jeg er lei av ulltøy og brodder. Savner soløya vår inderlig. Men vet med meg selv at det er så mye fagmenneske i meg at jeg vil savne jobben om vi emigrerer igjen. Men leser spansk avis for å lære litt spansk hver dag sånn i tilfelle. To tunger har mitt hjerte...
Vil ut i hagen, vil finne ut hvordan jeg skal ordne det rundt, på og under ny veranda.
Vil så.
Vil plukke snøklokker.
Vil sitte i solveggen og føle meg rik fordi jeg har en plass i sola.
Vil se skjæra farte rundt med kvist i nebbet og høre tjelden, og terna etterhvert.

mandag 7. februar 2011

Kloke hoder og mange tanker

Jeg har sittet og lest, og lest, og lest her i kveld. Kom over denne bloggposten om leger og menneskelighet mens jeg var på jobb, og sendte lenka hjem så jeg kunne se skikkelig på den.
Har lest både posten og ALLE kommentarene, og må bare ta av meg hatten for kloke tanker og evnen til å få gode ideer ut av frustrerte folk.
Gjennom pasientvandringen min har jeg tenkt over mange av disse tingene, men det var veldig godt å få sortert tankene.

fredag 4. februar 2011

5 ting som gjør meg glad

Denne lista over ting som gjør en glad vandrer på bloggene, jeg har latt meg inspirere av Helenes Hengekøye.
1. Akkurat i dag hørte jeg skrittene fra sønnen min i trappa, han halter ikke lenger, og ingen krykker akkompagnerer skrittene.
2. Overstått barnebursdag... Vellykkede to timer i gymsalen. Full rulle med prinsesser, feer og hekser.
3. Det er februar, og våren nærmer seg!
4. Ny veranda, mye større enn jeg så for meg. (Og ny endevegg, da. Litt mer prosaisk, men desto mer påkrevet!)
5. Familien min. Flotte søsken, en sterk mor, en kjærlig far til ungene, og to flotte unger. Nevøer og nieser fra ett til flerogtyve år som utvider kunnskapen min om unger! Samt en "bønsj" med hyggelige fettere og kusiner, tanter og onkler, og til og med hyggelige folk i svigerleiren!

6. Må ha med venner og kolleger også. Snakk om luksus, kan ikke nøye meg med fem!
;-)

torsdag 20. januar 2011

Godteposer

Pakken fra Impecta (se et innlegg eller tre lenger ned) har kommet. Alt vel med de små...

I går hadde jeg kosedag - riktignok med en litt tvilsom start hos naprapaten, men med sikkert tre kvarters meditasjon og finlesing foran frøhyllene hos Plantasjen som en klar højdare. Følte meg særs nøktern da bare tre poser ble med i vognen. Det var strengt tatt ikke plass til så mye mer ... Ti primula, en plantekasse med 8 rom, en pyntepotte til de to primulaene som skulle bli gave, perlite, vermiculite og en liten stabel små leirpotter var allerede oppi. Og en ny matte til hagedøra kom til. Div. fuglemat. Men holdt meg tresifret, og var i grunnen fornøyd med det!

De tre posene som fikk bli med var kjempesolsikke, kjempebillig pose og ungene vil ha konkurranse. Blomsterert Purple Cupid - jeg bare MÅ prøve igjen, selv om søsteren Pink Cupid var veldig tragisk i fjor. Alle andre strutter de jo hos, disse Cupidene???
Den siste var en pose vinterkarse, berros på spansk, som er veldig godt til gresskarsuppe. Denne har jeg også prestert å ikke få til en gang før, til tross for at den visstnok er klassifisert som ugress her hjemme?

lørdag 15. januar 2011

Drømmehaver revisited

Drømmehaver er et av mine favorittprogrammer på nett. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har eksplodert av det himla barneprogrammet med nesten samme navn, når jeg har trodd jeg skulle få sikle i fred og ro en hel halvtime til Claus Dalbys milde "ud-drysning" av blomsternavn på dansk.
Og så dukker det jo opp noen "må ha", da. Noen nye, og noen som bare har blitt glemt eller fortrengt.
Akeleien Black Barlow kommer jeg på hver gang jeg ser den. Man kan jo ikke leve uten, egentlig? Nattfiol står i gamle hager rundt om her, og den kommer jeg også på at jeg egentlig må ha, hver gang jeg ser den. Et nytt og hittil ukjent "must" er estisk slangehvitløk, Allium sativum var. ophioscorodon, utrolig kul greie! Ligner i grunnen litt på bendelløk, men med snabel?

torsdag 13. januar 2011

Bestilling sendt...

Salvia patens, veldig blå salvie
Ocimum selloi, pepperbasilikum
Ocimum basilicum 'Mammoth', salatbasilikum
Solanum lycopersicum 'Green Grape', veldig søt grønn tomat
Phaseolus coccineus 'Painted Lady' blomsterbønne
Pisum sativum 'Alderman' ert

søndag 9. januar 2011

Hagetanker og plantesysler

Inne på Hagegal er det en som har en signatur jeg liker veldig godt: Hvis du skal får realisert drømmene dine, må du aller først se til å våkne! (Ca sånn, tror jeg det er sagt.) Dette har jeg forsøkt å ta til meg, og det gir av og til resultater både her og der.
I dag var resultatet at jeg la fra meg et hageblad, og faktisk stelte litt med virkelige planter i stedet. Pottevask og årets første gjødsling, og litt opprydning. Riijs 2001 hadde takket helt for seg bak gardinet - det var den eneste fuchsiaen jeg prøvde å redde gjennom vinteren. Trist, men samtidig blir det nå plass til å potte en pellis som har stått i vann siden gudene vet når. Pasjonsblomsten som har sett nokså tvilsom ut, viste seg å ha et par skudd som var i form. Så den ble klippet ned i stedet for å få reisepass. Glad for det, den har vært med i flere år.

Men i dette hagebladet (HFA 1/11)var det jo et par ting jeg må notere meg, da:
Chili som ikke er alt for sterk: Ancho Gigantea
En basilikum jeg ikke har hørt om før, nemlig pepperbasilikum, Ocimum selloi - som igjen minte meg på at jeg må bestille mer salatbasilikum - en velsmakende suksess i fjor!
Ringblomster er jeg skrekkelig glad i, men de ble spist opp i fjor, så nå vil jeg ha Triangle Flashback, trygt forvart i potte på verandaen. Den ser lekker ut, både i form og farge, og så vil jeg ha et skikkelig bustehode i oransje i bedet: Orange porcupine. Jeg har noen selvplukkede frø, men der er jeg litt usikker på typen.
Hvis en mørk superpetunia får være bunnplante der, kan det bli ganske knall. Bokstavelig talt.
Og jeg er jo glad i farger, jeg da, så knall er fint.
Diverse tomater var også nevnt i artikkelen, men der skal jeg prøve fjorårets tragedier på nytt. Og så satser jeg på at det ikke er unntakstilstand i juni som kommer, slik det var i juni i fjor...
Da blir det Hundreds and Thousands, Black Russian og Green Grape. Men de skal ikke sås før godt ut i mars. De må jo ut, og da må de være i håndterlig størrelse. Har visst frø av en bifftomat også, når jeg tenker meg om.
Egentlig skal jeg ikke så noe særlig i år...
;-)
For jeg skal bedrive grunnarbeid, har jeg egentlig tenkt. Og det er skråninga over boden som er planlagt som åsted. Spørs hvor langt jeg kommer, men jeg har i alle fall planer om at 2011 skal bli året jeg lærte å mure... Vil ha terrassering nedover skråninga, eller oppover. Vet ikke hvilken ende som er lur å begynne i, nederst eller øverst? Det er jo noen meter i høydeforskjell, tenker å lage støttemurer som er ca en god halv meter høye.

Men har tenkt at å snekre en trapp kan være en grei begynnelse for å komme meg opp og ned.
Jeg så noen ferdigkuttede vanger et sted, var det på Biltema, tro? Og så har jeg en del endeskier liggende etter taksnekkerne, de kan sikkert brukes som trinn. Drømmer om en trapp av store steiner oppover der, men disse steinene må jo både finnes, fraktes og plasseres. Tretrapp gjør at jeg kan forsere den prosessen.
Lurer litt på å lage terrasse under den nye verandaen, også. Når jeg bare får tak i en ny snekker i stedet for den som ikke dukket opp... akk, ja. Planene er legio, som vanlig. La oss håpe noen av dem blir omsatt i handling. Det var dette med å drømme og å være våken, da...
:-)

søndag 2. januar 2011

Hvem skal ut...? (Frøboks-klargjøring)

Mens Nyttårskonserten fyllte stua i går, bladde jeg meg gjennom ymse frø.
Jeg regner med trengsel i såtrauene etterhvert, så alt som kan spire ute, får vær så god gjøre det!
Men hvilke skal / kan rett ut?
Eller om det er noen som kan være inne litt nå, og så komme seg ut før trengselen tar til?

Stokkrose Nigra
Ridderspore
Kirgisløk
Salvie (genitanblå type, aner ikke navn)
Brudeslør
Chenopodium capitatum, Jordgubbs-spenat. Innbiller meg at det er jordbærmelde, forresten?
Kattost
Geranium Renardii
Kaukasusskabiosa
Etasjeprimula
Ministemor
Iris (gammel høy blå)
Mariklokke
Trollius
Breiskolm
Mirakelblomst
Campanula persicifolica
Lilium martagon (her lurer jeg på om bilde nr tre fra venstre også er frø, eller bare skall? For mine ser slik ut, og jeg vet jeg sådde noen fra denne posen i fjor...)
"Putenellik", ganske varm grønn bladfarge til nellik å være, skarprosa, små blomster.
Akeleie, rød/oransje
Sildre (har en hvit og en rosa pute, men hva heter de mer enn saxifraga, da tro?)
Beklager tvilsom navnegivning på en del av dette.

Vi har jo også slike klassikere som frøposene "frø fra halvstor kongle funnet på Gimle eller Myren", "rosa i etasjer" og "to ulike stauder?"... Bedre merking kunne kanskje være et nyttårsforsett? LOL!
Disse kommer til å bli delt 50-50, noen ut nå under snødekke, og resten vente til frosten er over.